Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Bill Gates most a húgyszag ellen harcol

Bill Gatesnél nem ma kezdődött, hogy olyan problémákkal foglalkozzon, amik az emberiség egészét érintik, de legalább milliókat. A Forbes szerint 82,2 milliárd dolláros vagyonával ő a világ leggazdagabb embere, és egyben egyik legnagyobb jótékonykodója is: a Bill és Melinda Gates Alapítvány rengeteg pénzt fektet világszintű problémák kezelésébe, csak az elmúlt pár évben volt néhány olyan kezdeményezés, ami hatalmas visszhangot kapott, például malária elleni küzdelmük, vagy a kényelmesebb óvszer kifejlesztésére kiírt pályázatuk.

Bill legújabb kampánya is milliókat érintő, de a fejlett világban ma már ismeretlen problémára hívja fel a figyelmet: a higiénia hiányára; még manapság is 2,5 milliárd ember él a Földön, aki nem használ a mi fogalmaink szerint megszokott vécét. A rossz körülmények pedig rengeteg betegséget okoznak, a higiénia hiányába évente 800 ezer, 5 év alatti gyerek hal bele. Emellett a rossz higiéniai körülmények sok pénzbe is kerülnek, csak Indiának évente 55 milliárdjába – GDP-jének hat százalékába.

Gatesék szerint, hiába épül éppen Indiában rengeteg új vécé, soknak nagyon rossz szaga van, ezért az emberek inkább a szabadba végzik a dolgukat. A megoldás az lehet, ha megszabadulnak ezektől a szagoktól, ezért az illatokkal foglalkozó Firmenich tudósai kimentek terepre, megnézték a fejlődő világ vécéit, hogy megértsék, pontosan mi okozza a szagokat, és rájöjjenek, hogyan lehetne semlegesíteni őket. Bill szintén nem volt szégyenlős, a témáról beszámoló blogbejegyzését azzal kezdi, hogy “beleszagoltam egy árnyékszékbe”. Amit érzett? Szennyvíz, izzadtság és ammónia keveréke, “megfűszerezve hányással (vagy parmezánnal?)”.

A vécészag eltüntetése viszont nem egyszerű feladat: az orrfacsaró bűz 200 különböző kémiai összetevővőből áll. Ennek szintetikus másolatát gyártották le a Firmenich szakemberi, gyakorlatilag létrehoztak egy “székletparfümöt” (ezt lélegezte be Bill), hogy tesztelhessék az ellenszerüket. A megoldás nem mindennapi: az orr receptorait, ezzel az agyat célozzák, molekuláris szinten próbálják kezelni a problémát, egyfajta ellenszaggal, valahogy úgy, ahogy a zajszűrős fülhallgatók működnek. A készítménynek jó illata van, és a kellemetlen szagokat is blokkolja. Most már csak azt kell letesztelni, hogy elég hatékony-e a nagyon rossz higiéniájú területeken is.

Oszd meg!