Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]


Bővebben

Bige: Aki szerint Csányi strómanja voltam, az olyan buta, hogy a tükör előtt lehányja magát

A műtrágyakirály a Partizánnak adott interjút a házi őrizetben. Nem tart tőle, hogy nem tudja bizonyítani ártatlanságát az ellene indított eljárásokban, állítása szerint egy adónem eltörléséért évente több százmillió forinttal támogatta a Fradit és szerinte nem normális, hogy hiába kér találkozót Orbán Viktortól, a miniszterelnök nem hajlandó találkozni vele.

Nagyinterjút adott a Partizánnak Bige László műtrágyakirály, aki legfrissebb gazdaglistánk szerint a 12. leggazdagabb magyar 115,5 milliárd forintos vagyonával. Bige azzal került be az utóbbi időben a hírekbe, hogy különféle bűncselekmények elkövetésével vádolják.

Ezekről mi is írtunk, az ügyészség szerint 800 millió forintos kenőpénz elfogadásával és saját cége kétmilliárd forintos megkárosításával vádolja a Bige Holding és a Nitrogénművek tulajdonosát. A Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Főügyészség indítványozta a letartóztatását. Ezt végül megúszta, de házi őrizetbe került, és nyomkövetőt is kapott.

Üzleti szempontból sokkal jobban sikerült Bigének 2020. A legnagyobb gyára a járvány alatt is hasított.

Ártatlannak tartja magát

Az ellene indított büntetőügyről azt mondta, két személy tett önfeljelentést , ők vádalkut kötöttek a rendőrséggel és azt állították, hogy megkárosították a magyar államot, és ebből a pénzből a milliárdosnak osztottak vissza, cserébe viszont nem kaptak semmit. Bige furcsállja, hogy a két önfeljelentő 2010-es eseményekre hivatkozik, nem érti, miért vártak a vallomássukkal tíz évet.

Bige egyik ügye már bírósági szakaszban van, erről azt mondta a Partizánnak, hogy egyáltalán nem tart tőle, hogy nem tudja bizonyítani az ártatlanságát.

Szerinte az egyik önfeljelentő 50-100 millió forintot kaphatott azért, hogy besározza. Hozzátette, „nem sok pénz”, de van olyan ember, aki „a fél kezét is levágná, ha ezzel árthatna nekem”.

Vadászat Hagyó Miklóssal és Semjén Zsolttal

A műtrágyakirály kedvelt hobbija a vadászat, ezt szerinte egyre többen lobbizásra használják Magyarországon, ő azonban társasági eseményként tekint rá. Elmondta, 2010 előtt nem volt ritka, hogy különböző pártokból verődtek össze politikusok vadászatokra. Egy ilyen eseményen egyszer Hagyó Miklós MSZP-s politikus és Semjén Zsolt KDNP-elnök, azóta miniszterelnök-helyettes is részt vett.

Bige elmondása szerint a 15 millió forintos vadászat árát végül ő fizette, mert különben kellemetlen lett volna a politikusoknak – az nem derült ki, hogy miért volt kevésbé kellemetlen a politikusoknak az, hogy 15 milliós ajándékot kapnak egy üzletembertől.

A politika két másik ügyben is szóba került: Bige azt állítja, 2010 után több százmillió forinttal szponzorálta az FTC-t.

Nem azért, mert szereti a klubot, hanem mert így sikerült elérnie, hogy a gázbehozatalra kirótt adót eltörölje a kormányzat. Egy idő után azonban ezt újra kivetették, azóta pedig nem is ad pénzt a Ferencvárosnak.

Bige nemrégiben egy a megszokottnál jóval nagyobb mintán elvégzett közvélemény-kutatást is megrendelt a Závecz Researchtől, amellyel a magyar társadalom preferenciáit mérte.

A milliárdos állítja, sok eszköz van még a kezében arra az esetre, ha ártani akarna a kormányzatnak, és állítása szerint kétszer is megüzenték neki: amennyiben elhagyja Magyarországot, szabad elvonulást kap.

Azt mondja, 2010 óta Orbán Viktortól egyszer kért találkozót, de a miniszterelnök visszautasította, ami szerinte nem normális, mert még a környező országok vezetői is leülnek vele, ha ezt kéri.

Bige szerint azért indultak ellene eljárások, mert meg akarják szerezni a cégeit, de piaci áron nem akarják megvenni, inkább tönkretennék és aztán elvennék.

A kérdésre, miszerint jogállami szempontból az lenne-e a riasztóbb, hogy Orbán Viktor személyesen rendelte meg a büntetőügyeket ellene vagy egy szavába kerülne ezeket leállítani, Bige azt mondta, hogy „tudja a választ, de nem mondja meg”.

Új Simicska Lajos azonban nem szeretne lenni. Szerinte az egykori Fidesz-pénztárnok az adófizetők pénzét használta, ezt ő helytelennek tartja, és csak a sajátját teszi kockára. Ugyanakkor leszögezte, az ellene folyó eljárások elsősorban a családját viselik meg, „és ezt nem fogja hálátlanul hagyni”.

Csányi és a leállított hitel

Bige az ő és Csányi kapcsolatát érintő egyik legelterjedtebb pletykára is reagált. Szerinte aki elhiszi, hogy ő a 90-es években az OTP-vezér strómanja volt,

„az annyira buta kell legyen, hogy amikor elmegy a tükör előtt, akkor lehányja magát”.

Azt mondta, a régebbi bankvezetők a saját maguk által kiadott hitelekből is részesülni akartak, mert ezekre szívességként tekintettek. Bige szerint ez nem szívesség, hanem üzlet, és kifizette a hitelek kamatait.

Ennek ellenére a korábbi jó kapcsolatuk megromlott, hiába tartja „egy jó csókának”. A fordulópont kapcsolatukban 2008-ban következett be, ekkor Csányi elejtett egy mondatot, miszerint „ők sok mindenki ellen eljártak. Ezután pár hónappal az OTP felmondta a Bigének folyósított hiteleket. Ezután nem akart többé beszélni Csányival. A cégeiből kivont hiteleket ugyanúgy „szicíliai módszernek” tartja, mint az ellene indított eljárásokat, amikre egyébként már több mint egy évtizede készült.

Csányival kapcsolatban még szóba került a KITE agrárintegrátorért folyó harcuk. Ezt Bige úgy gondolja, végül a politikai ellenszél miatt nem tudta megvenni, de utólag már nem bánja.

Borítókép: Partizán


Oszd meg!