Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Biden döntött: 60 millió vakcinát osztanak szét más országok között

Legfeljebb 60 millió dózis Astarzeneca vakcinát oszt majd szét az Egyesült Államok más országok között, amint azok rendelkezésre állnak. 

Andy Slavitt, a Fehér Ház vezető járványügyi szakértője jelentette be hétfőn, hogy az Egyesült Államok 30 millió ember beoltására elegendő Astrazeneca oltóanyagot oszt majd szét más, rászoruló országok között, amint elérhetővé válnak a készletek – írja a Reuters.

Astrazeneca nem, Janssen igen  

Korábbi beszámolók alapján az USA-nak 35-40 millió dózis, fel nem használt Astrazeneca vakcinája van raktárakban. Az oltóanyag körüli vizsgálatok miatt végül azokat nem használták fel az oltási kampányban, bár például az Európai Gyógyszerügynökség már kimondta, hogy igen ritka mellékhatásként ugyan vérrögképződést indíthat be, használata így is biztonságos (hasonlóra jutottak az amerikai Janssen vakcinájával is, csakúgy mint az amerikai szakhatóság, amivel azóta oltanak is a tengerentúlon). 

A következő hónapokban indulhatnak majd el a szállítmányok, egyelőre nem tudni, mely országoknak küldenek majd belőle.

A Biden adminisztráción nagy volt a nyomás, hogy a fel nem használt és raktárakban porosodó vakcináit ossza meg olyan országokkal, ahol a járványhelyzet aggasztó és engedéllyel rendelkezik a vakcina, csak kevés áll belőle rendelkezésre.

Ilyen volt Mexikó is, amely végül Kanadával együtt összesen 4 millió dózist kapott márciusban az USA-tól egy sajátos kölcsönszerződés keretében.

Verseny a mutánsokkal és a nyájimmunitásért 

A Fehér Ház korábban azt mondta, hogy előbb az amerikaiakat oltják be, ezután tudnak majd másoknak is segíteni. Indiába azonban küldtek egy komolyabb segélyszállítmányt, miután ott komolyan elharapózott a járványhelyzet, de vakcinát egyelőre nekik sem ajánlottak fel. 

A WHO egyre inkább sürgeti a világ fejlett országait, hogy készleteiből ajánljon fel a szegényebb országoknak vakcinát, de azok egyelőre azzal vannak elfoglalva, hogy elérjék a nyájimmunitást, ami az újraindítás szempontjából szintén kulcskérdés.

Csakhogy ha a járványt nem sikerül visszaszorítani az elmaradottabb térségekben, ott újabb variánsok fejlődhetnek ki. Egyelőre kérdéses, hogy az indiai, ún. dupla variáns ellen mennyire hatásosak a piacon lévő vakcinák és a jövőben könnyen mutálódhat úgy a vírus, hogy kijátsza azt a védelmi mechanizmust, amit a jelenlegi vakcinák nyújtanak. 

 
Oszd meg!