Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Joe Biden és alelnöke, Kamala Harris.

Biden 1900 milliárd dollárból hozná rendbe, amit 2020 elrontott

A Biden-adminisztráció 1,9 billió (1900 milliárd) dolláros gazdaságélénkítő csomagot jelentett be, amely egyéni és gazdasági szinten is észlelhető változást hozna a vírusválságban – írja a The New York Times. A tervben államok és önkormányzatok, tömeges oltások és bővebb munkanélküli segélyezés támogatása is szerepel.

Viszonyításképpen az 1,9 billió dolláros csomaghoz:

a 2019-es teljes magyar GDP 163 milliárd dollár volt és a 2008-as válság idején egy 800 milliárd dolláros csomagot szavazott meg a kongresszus.

Biden tervei között szerepel 1400 dolláros (416 ezer forint) egyszeri támogatások kiküldése, amit egy előre meghatározott bevétel alatt keresők kapnának. Ezzel több mint megduplázza majd a decemberi 600 dolláros segélyeket, amit a Trump-adminisztráció eszközölt.

A munkanélküli támogatás 400 dollár/ hét lenne, (118 ezer forint) és arra kérte a kongresszust, hogy a támogatási időszak végét márciusról szeptemberre módosítsa. Biden első száz napjának egy kitűzött intézkedése, hogy az óvodák és általános iskolák “többsége” újranyisson.

Ennek biztonságosság tételéhez 170 milliárd dollárt különítenek el a csomagban.

Az amerikai minimálbér lassan egy évtizede 7,25 dollár/órán stagnál, Biden ezt 15 dollár/órára növelné szövetségi szinten.

Egy 2019-es kormányhivatali kutatás szerint ez a növekedés több tízmillió munkásnak jelentene magasabb fizetést, ugyanakkor körülbelül 1,3 millió ember veszítené el az állását, mert a munkáltató leépítésre kényszerül.

Állami és városi önkormányzatok, kis-és középvállalkozások számára 440 milliárd dollárt különítenek el a csomagban, hogy a kieső bevételeiket enyhíteni tudja a kormány és a leépítéseknek is elejét vegyék, hiszen ezek a kkv-k foglalkoztatják az amerikai lakosság 13 százalékát.

A nemzeti oltási tervre és tesztelésre 160 milliárd dollárt különít el,

lehetővé tesz egy maximum 14 hetes fizetett szabadságot és az 500 főnél kisebb cégek adóvisszaigénylési lehetőséget, a családok pedig adókedvezményt kapnának.

Borítókép: Joe Biden és Kamala Harris, forrás: Joe Biden hivatalos Facebook-oldala

Oszd meg!

"Egy nyugati mércével mérve elavult pincészetet vettem, szőlőbirtok nélkül, azt nem is adták volna, de pénzünk sem volt rá"