Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]


Bővebben

Bezos, Buffett és Dimon megpróbálták megreformálni az egészségügyet, három év után megbuktak

Befuccsolt az Amazon, a Berkshire Hathaway és a JPMorgan közös egészségügyi cége, a Haven, miután az alapító cégek dolgozóin kívül nem sikerült más kuncsaftokat behúznia. Az Amazon folytatja tovább a menetelést, de egyedül. Meskó Bertalan orvosi jövőkutató szerint a tech cégek nem tudnak hatékonyan egészségügyi szolgáltatókká válni, és jobban járnak, ha olyan technológiák fejlesztésére koncentrálnak, amiket használni akarnak az orvosok és páciensek.

Az Amazon, a Berkshire Hathaway és a JPMorgan Chase három évvel ezelőtt létrehozott közös egészségügyi szolgáltatója, a Haven bezárja a boltot – írta a CNN Business.

„A Haven február végén befejezi működését” – jelentette be a cég szóvivője, Brooke Thurston a CNN Businessnek írt emailjében.

A vállalkozást 2018-ban hozták létre azzal a céllal, hogy jobb egészségügyi szolgáltatást és biztosítást nyújtson alacsonyabb árakon a három vezető amerikai cég dolgozóinak – és potenciálisan később más amerikai cégeknek is.

De a cégnek nem sikerült a három tulajdonosi cégen kívül új ügyfeleket szereznie.

Atul Gawande vezérigazgató tavaly májusban leköszönt, Jack Stoddard ügyvezető pedig mindössze néhány hónap után, már 2019-ben elhagyta a céget.

A JPMorgan Chase és az Amazon szóvivői is megerősítették a CNN-nek, hogy a Havennek vége. A Berkshire Hathaway egyelőre nem kommentálta a hírt.

A JPMorgan vezére, Jamie Dimon emailben közölte a döntést az alkalmazottakkal, és a levelet a CNN is megkapta. „A Haven nagyot ment ötletek inkubálásában, tesztelésében és tanulásban – és kiváló platform volt arra, hogy a cégeink különféle gyakrolatait megosszuk egymással. Ennek pedig rendkívül nagy az értéke.”

Thurston azt mondta a CNN Businessnek: „az Amazon, a Berkshire Hathaway és a JPMorgan Chase továbbra is együttműködik informálisan, olyan programokon gondolkodunk, amelyek a dolgozóink igényeire felelhetnek.”

A három vállalat továbbra is igyekszik bővíteni a dolgozóinak juttatott egészségügyi szolgáltatásokat, főként majd azt követően, hogy a Covid-19 elleni vakcina széles körben elérhető lesz Amerikában.

Emailjében Dimon azt írta: „megvizsgáljuk az iparágban szerzett tapasztalatokat, és azokra építve folytatjuk a munkát”. Hozzátette, hogy a bank alkalmazottainak juttatásain nem változtatnak, és az alapító cégek segítenek a munka nélkül maradt Haven-dolgozóknak új állást találni.

Mindeközben az Amazon egyedül is építi egészségügyi bizniszét.

Bezos cége már megvette a PillPack online patikát, a Prime ügyfeleknek gyógyszerkiszállítást vállal, Seattle-ben a saját dolgozóinak egészségügyi szolgáltatást nyújt.

A Berkshire Hathaway, Warren Buffett cége is keresgéli a befektetési lehetőségeket az egészségügyi szektorban. Novemberben bevásárolt a Covid-19 elleni vakcinát kifejlesztő Pfizer részvényeiből, emellett Buffett érdeklődik az AbbVie, a Bristol-Myers Squibb és a Merck iránt is.

„Kétségtelen, hogy a nagy technológiai cégek menetelnek az egészségügy felé, és az Amazon elég nagy törekvéseket tett ezen belül is, de az is látszik a Haven megszűnéséből, hogy még a legjobb egészségügyi szakemberek, mint Atul Gawande, a Haven első CEO-ja, is kevesek ahhoz, hogy önmagában pénzzel be lehessen szállni az orvosi businessbe” – mondta a Forbes.hu-nak Meskó Bertalan orvosi jövőkutató, a The Medical Futurist Institute vezetője. 

„Nekem inkább úgy tűnik, hogy az Amazon eleget tanult ezen a kollaboráción keresztül, és a Haven megszűnése annyit jelent, hogy az Amazon folytatja tovább a menetelést, de egyedül. Emellett arra is utalhat, hogy a tech cégek nem tudnak hatékonyan egészségügyi szolgáltatókká válni, és jobban járnak, ha olyan technológiák fejlesztésére koncentrálnak, amiket használni akarnak az orvosok és páciensek. Ezeknek a cégeknek ebben van egyedi tapasztalatuk” – teszi hozzá Meskó Bertalan.


A páternoszter manapság egyre ritkább, szinte eltűnni látszik. Ebben is hasonlít egyébként a házasságra.