Csendben világhírű, 200 éves és magyar. Mi az?

Talán olvastad – mert még a Washington Post és a New York Times is lehozta –, hogy januári számunkat idő előtt vissza kellett hívni az újságárusoktól. A Hell Energy tulajdonosai kértek ideiglenes intézkedést […]

Bővebben

Bevezették a négynapos munkahetet a Microsoft japán irodáiban, mindenki hatékonyabb lett

A Microsoft négynapos munkahetet tesztelt japán irodáiban. Az eredmény: nemcsak jobb kedvű, de hatékonyabb kollégák.

Egész augusztusban csak négy napot kellett dolgoznia 2300 japán Microsoft-alkalmazottnak a Work-Life Choice Challenge 2019 nyári programjának keretein belül – írta meg a Guardian. Szabad péntekjeik mellett még a fizetésük sem csökkent. A rövid munkahét miatt gördülékenyebbek lettek a meetingek, jobbkedvűek az alkalmazottak és 40 százalékkal nőtt a termelékenységük. További terveik között az is szerepel, hogy közel 1000 dollárral (280 ezer forint) támogatnák a családi nyaralásokat.

„Rövid munkaidő, nagy pihenés, sok tanulás” – Takuya Hirano, a Microsoft japán ágazatának elnöke és CEO-ja így summázta a küldetésüket. „Azt szeretném, ha az alkalmazottak megtapasztalnák, hogyan érhetik el ugyanazt a teljesítményt 20 százalékkal kevesebb munkaidő alatt.”

Mindezek miatt a szabadnapok is 25 százalékkal csökkentek az egyhónapos teszt alatt és még a villanyszámla is kevesebb volt 23 százalékkal. 59 százalékkal kevesebb papírt használtak el és az ott dolgozók 92 százalékának tetszett jobban a négynapos konstrukció.

Nem ez az első eset, hogy a multivilágban hatékonysági kísérletek folynak. 2018-ban Új-Zélandon tesztelték a négynapos hetet, akkor két hónapon keresztül, 240 alkalmazottal. Hasonlóan jó eredménnyel, a visszajelzések szerint kiegyensúlyozottabb lett a munkájuk és a magánéletük kapcsolata, fókuszáltabban tudtak dolgozni és a stresszfaktor is 7 százalékkal kevesebb volt.

Egy harmadik példa a Robert Half tanácsadócég felmérése, 600 HR menedzser és 1500 HR- alkalmazott 66 százaléka állította, hogy a hétfőtől csütörtökig tartó munkahét jobb eredményeket hozna. De a Harvard Business Review szerint már a nyolcórásról hatórásra csökkent munkaidő is hatásos lehet.

A japán Microsoft pilot projekt egyelőre csak ennyi marad: teszt. Nem tudni, hosszútávon vagy a világ más részén bevezetik-e, de télen újabb változata következik.

 

"Ha össze kellene foglalnom a sikereim okát, csak annyit mondanék, hogy mindig én akartam jobban. Ez ez én tehetségem."

Benedek Tibor, olimpiai bajnok vízilabdázó, edző