Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

fotó: Viktor Talashuk // Unsplash

Betiltja az arcfelismerő rendszereket San Francisco

San Francisco az első amerikai város, ahol a hatóságok és az ügynökségek a továbbiakban nem használhatják az arcfelismerő technológiát. A továbbiakban az egyéb megfigyelő rendszereket is engedélyekhez kötik majd. A lépés a lehetséges visszaélések és az esetleges hibás beazonosításokból fakad.

Megbízhatatlan és sérti az emberek magánéletét és szabadságjogait – ez a legfőbb érve azoknak, akik támogatták, hogy az amerikai városban betiltsák az arcfelismerő rendszereket.

A helyi hatóságok még egy júniusi lövöldözés gyanúsítottját próbálták beazonosítani a sokat ostorozott technológiával.

A jogvédő csoportoknak azonban nem tetszett a módszer, mivel attól féltek, hogy a kormány később visszaél a helyzettel, és a technológia alapot ad egy megfigyelőállam kiépítéséhez.

A döntésnek azonban nem mindenki örül. Az ellenzők szerint a tiltás helyett éppen, hogy fel kellene ismerni az arcfelismerő rendszerek hasznosságát, melyek óriási segítséget nyújthatnak a reptéri biztonsági szolgálatnak, vagy a határőrségnek.

A kritikusok szerint a lépéssel a lakosság életét kockáztatják, és megkönnyítik a bűnözők dolgát.

Ugyan azt még több ellenző is elismeri, hogy vannak problémák a technológiával, de bíznak a technológia fejlődésében, az ő álláspontjuk szerint a teljes tiltás helyett érdemesebb lett volna egy átmeneti felfüggesztés.

A döntéshozók végül 8-1 arányban fogadták el a javaslatot, ami várhatóan a jövő heti második szavazás után lép hatályba. Utóbbi már csak jelképes voksolás, az eredmény szinte már biztos.

„Ezzel a szavazással San Francisco bebizonyította, hogy az arcfelismerő rendszerek használata összeegyeztethetetlen az egészséges demokráciával” – mondta Matt Cagle, az Észak-karolinai American Civil Liberties Union képviselője, majd hozzátette, hogy szerinte más városoknak is követniük kellene a példát.

fotó: Viktor Talashuk // Unsplash

Oszd meg!