Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Beszakadtak a Bayer-részvények a Monsanto rákügyétől

Több mint 10 százalékot zuhantak a Bayer gyógyszergyár részvényei hétfőn az európai kereskedésben, miután a kaliforniai bíróság kimondta, hogy a német multinacionális cég által nemrég felvásárolt többek között génmódosított vetőmagokkal foglalkozó Monsantónak 289 millió dollárt kell fizetnie.

A cég nem figyelmeztette vásárlóit, hogy fő gyomirtó terméke rákot okozhat. Egy terméküket használó, ma már dolgozni képtelen, rákot kapott kertész, Dewayne Johnson perelte be a céget még 2016-ban. Azt nyilatkozta, nem gondolta volna, hogy megéri a per végét.  A bírósági eljárásban a bíró engedélyezte tudományos bizonyítékok bemutatását is, sőt, a cég belső levelezéséből kiderült: ők maguk is veszélyesnek ítélték a szert. A Monsantót a Bayer idén vette meg 63 milliárd dollárért. A cég ellen több mint ötezer hasonló bírósági ügy van folyamatban glifozáttartalmú Roundup márkájú gyomirtói miatt. A mostani ügyben fellebbeznek. A szert még 1970-ben fedezte fel a cég vegyésze, John E. Franz.

A WHO 2015-ben “valószínűleg rákkeltőnek” minősítette a szert, az amerikai környezetvédelmi hivatal viszont több évtizedes vizsgálatok után 2017 szeptemberében azt mondta ki, hogy az anyag valószínűleg nem okoz rákot emberekben. A Reuters korábbi nyomozása szerint a WHO riportjából kiszedtek részeket, amik a konklúziót gyengítették. Az EU egyelőre nem tudja eldönteni, mit kezdjen a szerrel, de a vizsgálataik szerint a Monsanto manipulálta a glifozátos kutatásokat, így a legújabb tervezet szerint 2022-re betiltanák.

Oszd meg!