Fotó: Justus Menke
Üzlet

Benzinárstop: csoportos per indul a magyar állam ellen

Forbes
2022. május 02. 3 perc olvasás

50 kisebb kút tesz jogi lépéseket a benzinár befagyasztása miatt. Ezek, a jellemzően családi kézben lévő kutak, az életükért küzdenek, miközben a kormány meghosszabbította az árak befagyasztását július 1-ig.

„Jövő héten alkotmányjogi panasszal élünk és ezzel párhuzamosan eljárást indítunk a magyar állammal szemben Strasbourgban az Emberi Jogok Európai Bíróságánál” – mondta a Szabad Európának Karsai Dániel ügyvéd. Karsai szerint eddig közel ötven benzinkutas csatlakozott a csoportos perhez.

Ez alapján perelnének

A kereset alapja, hogy a kormány által bevezetett árszabályozás sérti a benzinkutak jogos várományát és a tulajdonjogukat. Ezeknek a cégeknek nem az energiakrízis, hanem a kormány lépései miatt keletkezett vesztesége. Az ügyvéd szerint a kormány által utólag bevezetett kompenzáció (literenként 20 forint) nem fedezi a kutak veszteségeit.

A strasbourgi Emberi Jogok Európai Bírósága ítélkezési gyakorlata szerint az olyan tagállami intézkedés, amely egyes piaci szereplők ügyfélkörét elvonja, versenytársakhoz irányítja át, illetve hatásában erre alkalmas, a tulajdonjogot sérti.

A perre készülő kutak szerint sértheti a tulajdonjogon belül a rendelkezési jogot az intézkedésnek azon része, mely szerint az üzemanyag-értékesítők kötelesek működtetni a kutakat veszteség árán is, valamint az az eleme is, mely szerint szünetelés esetén versenytársaik veszik át a kutak üzemeltetését. De a magyar Alaptörvény is hasonlóan fogalmaz a vállalkozás szabadságát és a tisztességes versenyt védő előírásaiban.

Érdekes megoldások

A kormány március 11-én kényszerült lépni: meglódult a benzinárturizmus, a háború miatt pedig még jobban elszálltak a piaci árak. Annak sikerült elébe menni, hogy a tranziforgalom ne Magyarországon tankolja fel magát, de a benzinturizmus nem szűnt meg. Az egyik határ melletti kút tulajdonosa arról számolt be a Szabad Európának, hogy volt, hogy 200 szlovák rendszámú autó hajtott be a töltőállomásra, ezért továbbra is mennyiségi korlátozást kell alkalmazniuk.

Volt kutas, aki azt mondta, a nagykereskedője fuvardíjat vezetett be, literenként 5 forintért szállít nekik üzemanyagot.

Az állami kompenzáció ezért is „röhejes” szerinte.

Van tulajdonos, aki már túladott a kútján, a lapnak nyilatkozók is azt mondták, hogy ha kapnának, nem nagyon gondolkoznának az ajánlaton.

A szomszédban vége, itt marad az árszabályozás

Szlovéniában az új kormány nem tartotta fenn az elődje által hozott árszabályozást, főleg a dízel üzemanyagok ára emelkedett meg.

A magyar kormány a múlt héten jelentette be, hogy marad az ársapka július 1-éig. Gulyás Gergely kancelláriaminiszter akkor a döntés kapcsán azt mondta:

A kiskutak irigylésre méltó helyzetben vannak.