Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Belehúz a Lidl is az Aldi mellett, országos elektromosautó-töltőhálózatot építenek ki

Hajtja a szabályozás a piaci szereplőket, sorra nőnek majd ki a töltők a parkolókban.
Százhat magyarországi helyszínen összesen 190 elektromosautó-töltő berendezés üzemeltetésére kapott engedélyt a Lidl – tudta meg a Világgazdaság.
A napilap értesülése szerint a a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal az engedélyeket négy hazai gyártású ABB gyorstöltőre, ami egyszerre négy autó töltését teszi lehetővé, valamint 186 darab kétállású osztrák Swarco töltőre adta ki. Így a matek szerint
egyszerre akár 372 autó tud majd áramot tankolni a diszkontáruházak parkolóiban.

Hajt a szabályozás

A Lidl ezzel az Aldi nyomdokaiba lép: a konkurens májusban jelentette be, hogy az E.onnal közösen összesen 123 Aldi parkolóban építenek ki töltőt. Ezzel nagyot lép előre a magyarországi töltőinfrastruktúra lefedettsége, ugyanakkor azt is látni kell, hogy ezt nem pusztán a piaci igény hívta életre,
ugyanis a telepítést jogszabály teszi kötelező az áruházaknak.
Az országos településrendezési és építési követelményekről szóló 253/1997. (XII. 20.) Kormányrendelet (röviden OTÉK) előírja, hogy a fizetős parkolókban, valamint a napi fogyasztási cikkeket árusító üzletek parkolóiban száz parkolónként megadott számú elektromosautó-töltőt kell kiépíteni. A szabályzást lépcsős határidőket ír elő, erről az Arsboni írt összefoglalót:
  • 2017 január elsejéig minden 100 parkolóhelyre kellett jutnia egy elektromos töltőnek
  • 2019. január elsejére már két töltő kötelező 100 parkolóhelyre
Először csak a nagyobb áruházakat érintette a szabály, de 2019-től már a napi fogyasztási cikket árusító, 300 négyzetméternél nagyobb bruttó alapterületű üzleteknek is előírás a töltőtelepítés. Emellett a település lakosságszáma is kitétel:
  • 2019. január 1-ig az 50 ezernél népesebb városokban kötelező a telepítés,
  • 2020-ig a 20 és 50 ezres településekre is érvényes a szabály,
  • 2026-ig pedig a 20 ezernél kisebb lakosságú településeknek kell 100 parkolóhelyenként két töltőt telepíteni.

A szabályzás egyébként nem fogalmaz meg szankciót, ha ezt nem sikerül abszolválni, de a fogyasztóvédelmi szabályzás értelmében lehetőség van bírság kiszabására.

Az Aldi teleszórja elektromos töltőkkel az országot: ezekben a városokban lehet először áramot tankolni a parkolóban

"Az apád hívását nem muszáj felvenned, lehet olyan elfoglaltságod. De az elnökét fel kell, ezt a hibát még egyszer nem lehet elkövetni!"