Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Beírt a cégnévbe egy trendi szót, 394 százalékot nőttek a részvényei

Egy brit befektetőcég, az On-Line Plc. nagyot nőtt a tőzsdén egyetlen egyszerű húzással. Pénteken jelentették be, hogy megváltoztatják a nevüket On-Line Plc.-ről On-line Blockchain Plc.-re, ezzel 394 százalékot nőttek másnapra. A blockchain, magyarul blokklánc a digitális, anonim, úgynevezett kriptopénzek pénzek – például a bitcoin – alapját adó technológia: lényegében egy digitális főkönyv, ahol az összes tranzakciót vezetik, ezért nagyon nehéz csalni. A technológia egyébként sok minden másra is alkalmas, például szerződések automatikus aláírására és új digitális pénzek kibocsátására, ezért mostanában nagyon izgatja a befektetők fantáziáját.

Annyira, hogy a 394 százalékos növekedés a legnagyobb egy nap alatt hozott növekedés, amit a kis brit cég 1996-os tőzsdére lépése óta valaha elért. Péntek délután már 2,9 millió részvényével kereskedtek, 16-szor annyival, mint az év előző részében összesen. A növekedés csúcsán a cég piaci értéke 5,8 millió dollár lett, ez a legmagasabb, amit 2005 óta elértek. Hétfőre (egyelőre) kicsit lejjebb ment a részvényeik árfolyama, de a kiugrás egyértelműen látható.

A cég közleményében azt írja, hisznek benne, hogy a blokklánc-technológia és a kriptopénzek izgalmas területek, amiken egyébként dolgoznak egy ideje. “Úgy érezzük, ideje átnevetni a céget, hogy reflektáljon ezekre a fejleményekre, ahol hiszünk a szektorbeli növekedésben” – írják.

Nem ez az első eset, hogy a befektetők ráizgultak egy névre. Az amerikai Bioptix majdnem megduplázta értékét azután, hogy a hónapban átnevezték magukat Riot Blockchainre. De nemcsak átnevezésekkel lehet nyerni: az alig ismert, mobilos randiappokkal foglalkozó SNAP Interactive 150 százalékot nőtt, miután a másik, jól ismert, Snapchattel foglalkozó hasonló nevű Snap 3 milliárd dollárral ment tőzsdére februárban.

Oszd meg!