Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Fotó: Étienne Beauregard-Riverin / Unsplash

Beindult a családiház-építési láz

A lakáspiac a következő időszakban is élénk marad, jelentősen nőtt a lakásépítési kedv: az év első két hónapjában 15 százalékkal nőtt a lakásépítési engedélyek száma, a családi házaké közel 80 százalékkal.

A hivatalos adatok szerint az év első két hónapjában 2110 lakásépítési engedélyt adtak ki a hatóságok, ez 15 százalékos emelkedésnek felel meg éves összevetésben és 2015 óta messze a legmagasabb szint az ingatlan.com legfrissebb elemzése szerint. Az idei növekedés elsősorban a családi házaknak köszönhető:

összesen 1560 darab engedélyt kértek ezekre, ami 78 százalékos emelkedésnek felel meg.

Az ingatlan.com vezető elemzője, Balogh László elmondása alapján 2019-ben számos sok új lakást magában foglaló nagy társasház-fejlesztést fejeznek be, a következő időszakban inkább a kisebb, 4-6 lakásos társasházak, valamint sokházak, ikerházak és családi házak építése lesz a főszerepben a piacon. “Ennek az előjeleit láthatjuk az idei adatokból, amelyek szerint kiugró a családiház-építési kedv” – mondta Balogh László. Azt azonban hozzáfűzte, hogy nem minden lakásépítési engedélyből lesz végleges lakás.

Debrecenben és Szegeden harmadával nőttek

Az ingatlan.com adatai szerint Budapesten a kínálati piacon átlagosan 825 ezer forintba került az új lakások és családi házak négyzetmétere április elején, ami 18 százalékos emelkedést jelent tavalyhoz képest. A vidéki nagyvárosok közül Debrecenben az új lakásoknál és családi házaknál a négyzetméterár 552 ezer forintra rúgott, ami 37 százalékos ugrásnak felel meg. Győrben, ahol évek óta a legmagasabb a 10 ezer lakosra jutó új lakások száma, az új lakóingatlanok átlagos négyzetméterára 18 százalékkal 437 ezer forintra nőtt egy év alatt. Úgy, hogy közben a kínálat a két és félszeresére nőtt. Szegeden hasonló a helyzet: 31 százalékkal 500 ezer forint fölé az új lakások és házak négyzetméterára, miközben a kínálat a háromszorosára bővült. Emellett Békéscsaba és Kaposvár is 30 százalék feletti növekedést produkált.

Balogh László a lakáspiacon várható trendekről szólva azt várja, a családi otthonteremtési kedvezmény kibővítése miatt az idei év második felében komoly kereslet várható és a lakásépítési kedv is fokozott maradhat, de számszerű előrejelzést egyelőre nehéz erről mondani.

Oszd meg!