Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]


Bővebben

Legbefolyásosabb magyar nők: Lévai Anikó már nem az első

A magyar Forbes ötödik alkalommal készítette el A legbefolyásosabb magyar nők listáját, de most először csúszott le a Közélet kategória első helyéről Lévai Anikó, Orbán Viktor miniszterelnök felesége. Az üzlet kategória csúcsán is először történt változás: Dávid Ilona Volán-vezért Hegedüs Éva, a Gránit Bank tulajdonos-elnöke váltotta. Az áprilisi Forbes magazinban megjelent lista egy teljesen új kategóriával is bővült: azok sorával, akikre érdemes figyelnünk.

A Forbes a legbefolyásosabb magyar nők listájának összeállításához idén is a Bisnode céginformációs rendszere által biztosított adatokat, valamint a több tucat háttérbeszélgetés során gyűjtött információkat használta fel. A Magyarországon élő és alkotó nők elmúlt egy éves tevékenységét figyelembe véve a végső sorrendről a szerkesztőség döntött.

Forbes, 2019. április, a legbefolyásosabb nők

Forbes, 2019. április, a legbefolyásosabb nők

Mindezek alapján a közélet területén volt a legjelentősebb a mozgás:

négy év után először csúszott le első helyéről a Forbes listáján Lévai Anikó, Orbán Viktor miniszterelnök felesége.

Habár a számára fontos szervezetek, barátok és családtagok forráshoz juttatásában továbbra is kulcsszerepet játszik, mára egyértelműnek látszik – lányával, a listán jelenleg a tavalyihoz hasonlóan 4. helyezett Orbán Ráhellel ellentétben – nincs igénye sem a nyilvános szereplésekre, sem arra, hogy közügyekben hatalmat gyakoroljon. Lévai Anikó jelenleg a tízfős Közélet kategória 5. helyén áll a Forbes kistáján.

Helyére, a kategória élére az elmúlt egy éves tevékenysége alapján Bártfai-Máger Andrea, a nemzeti vagyon kezeléséért felelős tárca nélküli miniszter lépett. Bártfai alá ebben a pozícióban ma számos állami cég tartozik, miniszterként ő gyakorolja a tulajdonosi jogokat többek között a Magyar Villamos Művek, a regionális vízművek, a regionális közlekedési központok, valamint a Volánbusz, vagy a Szerencsejáték Zrt. fölött.

Az áprilisi Forbes már az újságosoknál!

A közélet és a politika területén tűnt fel a legtöbb új név is: több év után visszakerült listánkra Pardavi Márta, a Magyar Helsinki Bizottság társelnöke; új szereplő Varga Judit, európai kapcsolatokért felelős államtitkár; és szintén új szereplő Kecskemét kormánypárti polgármestere, Szemereyné Pataki Klaudia.

Öt év után új üzleti első

Több év után először változott az Üzlet kategória élmezőnye is. Dávid Ilona ugyan tavaly leköszönt a MÁV elnöki székétől, ám a Volán és a DAKK élén jelenleg egyedüli a közlekedési központok vezetői között, aki az operatív működést is irányítja; egyedülálló, hogy egyszerre van rálátása a hazai közúti és a vasúti közlekedésre, egyszerre a vasúti és a közúti közleketésre, sőt nemzetközi a befolyása is megmaradt. Mindeközben azonban Hegedüs Éva, a Gránit Bank tulajdonosa és elnöke nála is jelentősebb befolyást szerzett. Ahogy az áprilisi Forbes egyoldalas cikkében is írjuk: mindenkivel megtalálja a hangot, Demjánnal, Csányival, Matolcsyval is dolgozott, most pedig tőzsdére viszi a Gránit Bankot.

Az üzlet kategória visszatérője Heal Edina, aki legutóbb, két éve még a Google vezérigazgatójaként szerepelt, ma pedig a Republic Group operatív igazgatójaként. Új szereplő pedig Mészáros Lőrincné Kelemen Beatrix, aki számos formális tisztséget visel, de az elmúlt egy évben elsősorban az Echo tévé élén volt aktív – ebből a tisztségéből lapzártánkkal egy időben távozott, hamarosan a Life és az Ozone csatornák elnökeként folytatja.

Új nevek a Kultúrában és a Médiában

A kultúra élén Andy Vajna halála után is megingathatatlannak látszik a női top; úgy tűnik, Havas Ágnes szakmai alapon folytathatja a munkáját a Nemzeti Filmalap élén, ahol tavaly összesen 6,8 milliárd forintos támogatást osztott szét. Kultúra kategóriában új szereplő Keserü Ilona, aki a Magyarországon élő és alkotó festőművész nők között, az elmúlt tíz év eladásait tekintve kiemelkedő, 36,1 millió forintos aukciós bevételt tud felmutatni.

Nyáry Krisztián vendégcikke letűnt korok halhatatlan nőalakjairól

A Média kategóriában Vidus Gabriella RTL-vezér első helye is stabil, ugyanakkor feljebb lépett, és dobogóra ért Mészáros Kinga, aki tavaly a tulajdonos Varga Zoltánt váltotta a vezérigazgatói székben a Centrál Médiacsoport élén.

A Femina Media és az Indamedia női portfóliójának vezetője, Rácz Brigitta tavalyi kinevezése nyomán először szerepel a legbefolyásosabb magyar nők között. Neve nem ismeretlen itthon, de listánkon korábban nem szerepelt még az extévéshíradós Máté Krisztina, akit ma már elsősorban befolyásos producerként tart számon a szakma, és aki a műsorgyártás mellett a támogatók megtalálásában is sikeres. Mögötte pedig a szintén producer Hámori Barbara került fel új névként, aki fikciós sorozatok gyártásában ma Magyarországon vezető arc, műsoraival egyértelműen tematizál.

Forbes arcok

Általános igazság, hogy lassan, de emelkedik a felsőbb pozícióba kerülő nők száma, a valós befolyáshoz és a hatalomhoz viszont mintha egyre kevesebben, kizárólag egy egyre szűkülő kör tagjai férnének hozzá. A magyar Forbes ötödik, a legbefolyásosabb nőket soroló listája ezért is bővül egy új kategóriával: azok sorával, akiknek hatalma korlátos, de akikre örömmel figyelünk.

Az új lista szereplői nem feltétlenül rendelkeznek jelentős költségvetéssel vagy nagy csapattal, nem feltétlenül ismeri az egész ország a nevüket, mégis különböző szakterületek meghatározó, befolyásos alakjai, ráadásul többnyire olyanok, akik törődnek környezetükkel. Rangsor nélkül mutatjuk be őket listánkon. Szerepel többek között L. Ritók Nóra, az Igazgyöngy Alapítvány alapítója; Ürge-Vorsatz Diána fizikus, a Nobel-békedíjas Éghajlat-változási Kormányközi Testület (IPCC) mérsékléssel foglalkozó munkacsoportjának egyik alelnöke; Mészáros Antónia, az UNICEF hazai ügyvezető igazgatója; Gyurkó Szilvia gyermekjogi szakértő, a Hintalovon Alapítvány alapítója, Polgár Judit olimpiai bajnok, nemzetközi sakknagymester, a róla elnevezett alapítvány létrehozója, vagy Székely Kriszta rendező és Pataki Ági producer.

A Forbes teljes 2019-es, A legbefolyásosabb magyar nők listája, valamint a kapcsolódó módszertan az alábbi linken teljes terjedelmében böngészhető. Kapcsolódó cikkeink pedig már az extra vaskos áprilisi lapszámban, az újságos standokon.


Oszd meg!

"Az idő az egyetlen vagyon, amely minden ember sajátja, és az egyetlen dolog, amit nem veszíthetünk el."