Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Legbefolyásosabb magyar nők: Lévai Anikó már nem az első

A magyar Forbes ötödik alkalommal készítette el A legbefolyásosabb magyar nők listáját, de most először csúszott le a Közélet kategória első helyéről Lévai Anikó, Orbán Viktor miniszterelnök felesége. Az üzlet kategória csúcsán is először történt változás: Dávid Ilona Volán-vezért Hegedüs Éva, a Gránit Bank tulajdonos-elnöke váltotta. Az áprilisi Forbes magazinban megjelent lista egy teljesen új kategóriával is bővült: azok sorával, akikre érdemes figyelnünk.

A Forbes a legbefolyásosabb magyar nők listájának összeállításához idén is a Bisnode céginformációs rendszere által biztosított adatokat, valamint a több tucat háttérbeszélgetés során gyűjtött információkat használta fel. A Magyarországon élő és alkotó nők elmúlt egy éves tevékenységét figyelembe véve a végső sorrendről a szerkesztőség döntött.

Forbes, 2019. április, a legbefolyásosabb nők

Forbes, 2019. április, a legbefolyásosabb nők

Mindezek alapján a közélet területén volt a legjelentősebb a mozgás:

négy év után először csúszott le első helyéről a Forbes listáján Lévai Anikó, Orbán Viktor miniszterelnök felesége.

Habár a számára fontos szervezetek, barátok és családtagok forráshoz juttatásában továbbra is kulcsszerepet játszik, mára egyértelműnek látszik – lányával, a listán jelenleg a tavalyihoz hasonlóan 4. helyezett Orbán Ráhellel ellentétben – nincs igénye sem a nyilvános szereplésekre, sem arra, hogy közügyekben hatalmat gyakoroljon. Lévai Anikó jelenleg a tízfős Közélet kategória 5. helyén áll a Forbes kistáján.

Helyére, a kategória élére az elmúlt egy éves tevékenysége alapján Bártfai-Máger Andrea, a nemzeti vagyon kezeléséért felelős tárca nélküli miniszter lépett. Bártfai alá ebben a pozícióban ma számos állami cég tartozik, miniszterként ő gyakorolja a tulajdonosi jogokat többek között a Magyar Villamos Művek, a regionális vízművek, a regionális közlekedési központok, valamint a Volánbusz, vagy a Szerencsejáték Zrt. fölött.

Az áprilisi Forbes már az újságosoknál!

A közélet és a politika területén tűnt fel a legtöbb új név is: több év után visszakerült listánkra Pardavi Márta, a Magyar Helsinki Bizottság társelnöke; új szereplő Varga Judit, európai kapcsolatokért felelős államtitkár; és szintén új szereplő Kecskemét kormánypárti polgármestere, Szemereyné Pataki Klaudia.

Öt év után új üzleti első

Több év után először változott az Üzlet kategória élmezőnye is. Dávid Ilona ugyan tavaly leköszönt a MÁV elnöki székétől, ám a Volán és a DAKK élén jelenleg egyedüli a közlekedési központok vezetői között, aki az operatív működést is irányítja; egyedülálló, hogy egyszerre van rálátása a hazai közúti és a vasúti közlekedésre, egyszerre a vasúti és a közúti közleketésre, sőt nemzetközi a befolyása is megmaradt. Mindeközben azonban Hegedüs Éva, a Gránit Bank tulajdonosa és elnöke nála is jelentősebb befolyást szerzett. Ahogy az áprilisi Forbes egyoldalas cikkében is írjuk: mindenkivel megtalálja a hangot, Demjánnal, Csányival, Matolcsyval is dolgozott, most pedig tőzsdére viszi a Gránit Bankot.

Az üzlet kategória visszatérője Heal Edina, aki legutóbb, két éve még a Google vezérigazgatójaként szerepelt, ma pedig a Republic Group operatív igazgatójaként. Új szereplő pedig Mészáros Lőrincné Kelemen Beatrix, aki számos formális tisztséget visel, de az elmúlt egy évben elsősorban az Echo tévé élén volt aktív – ebből a tisztségéből lapzártánkkal egy időben távozott, hamarosan a Life és az Ozone csatornák elnökeként folytatja.

Új nevek a Kultúrában és a Médiában

A kultúra élén Andy Vajna halála után is megingathatatlannak látszik a női top; úgy tűnik, Havas Ágnes szakmai alapon folytathatja a munkáját a Nemzeti Filmalap élén, ahol tavaly összesen 6,8 milliárd forintos támogatást osztott szét. Kultúra kategóriában új szereplő Keserü Ilona, aki a Magyarországon élő és alkotó festőművész nők között, az elmúlt tíz év eladásait tekintve kiemelkedő, 36,1 millió forintos aukciós bevételt tud felmutatni.

Nyáry Krisztián vendégcikke letűnt korok halhatatlan nőalakjairól

A Média kategóriában Vidus Gabriella RTL-vezér első helye is stabil, ugyanakkor feljebb lépett, és dobogóra ért Mészáros Kinga, aki tavaly a tulajdonos Varga Zoltánt váltotta a vezérigazgatói székben a Centrál Médiacsoport élén.

A Femina Media és az Indamedia női portfóliójának vezetője, Rácz Brigitta tavalyi kinevezése nyomán először szerepel a legbefolyásosabb magyar nők között. Neve nem ismeretlen itthon, de listánkon korábban nem szerepelt még az extévéshíradós Máté Krisztina, akit ma már elsősorban befolyásos producerként tart számon a szakma, és aki a műsorgyártás mellett a támogatók megtalálásában is sikeres. Mögötte pedig a szintén producer Hámori Barbara került fel új névként, aki fikciós sorozatok gyártásában ma Magyarországon vezető arc, műsoraival egyértelműen tematizál.

Forbes arcok

Általános igazság, hogy lassan, de emelkedik a felsőbb pozícióba kerülő nők száma, a valós befolyáshoz és a hatalomhoz viszont mintha egyre kevesebben, kizárólag egy egyre szűkülő kör tagjai férnének hozzá. A magyar Forbes ötödik, a legbefolyásosabb nőket soroló listája ezért is bővül egy új kategóriával: azok sorával, akiknek hatalma korlátos, de akikre örömmel figyelünk.

Az új lista szereplői nem feltétlenül rendelkeznek jelentős költségvetéssel vagy nagy csapattal, nem feltétlenül ismeri az egész ország a nevüket, mégis különböző szakterületek meghatározó, befolyásos alakjai, ráadásul többnyire olyanok, akik törődnek környezetükkel. Rangsor nélkül mutatjuk be őket listánkon. Szerepel többek között L. Ritók Nóra, az Igazgyöngy Alapítvány alapítója; Ürge-Vorsatz Diána fizikus, a Nobel-békedíjas Éghajlat-változási Kormányközi Testület (IPCC) mérsékléssel foglalkozó munkacsoportjának egyik alelnöke; Mészáros Antónia, az UNICEF hazai ügyvezető igazgatója; Gyurkó Szilvia gyermekjogi szakértő, a Hintalovon Alapítvány alapítója, Polgár Judit olimpiai bajnok, nemzetközi sakknagymester, a róla elnevezett alapítvány létrehozója, vagy Székely Kriszta rendező és Pataki Ági producer.

A Forbes teljes 2019-es, A legbefolyásosabb magyar nők listája, valamint a kapcsolódó módszertan az alábbi linken teljes terjedelmében böngészhető. Kapcsolódó cikkeink pedig már az extra vaskos áprilisi lapszámban, az újságos standokon.

Oszd meg!