Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Bár bevallottan nincs elég forrása a tűz megfékezésére, visszautasította a brazil elnök a G7-ek felajánlását

A brazil kormány elutasította azt a 22 millió dollárt (6,5 milliárd forintot), amivel a G7 országok beszállnának az amazóniai erdőtüzek leküzdésébe. Tették ezt annak ellenére, hogy Jair Bolsonaro előzetesen azt nyilatkozta, hogy nincs elég forrása a tűzoltáshoz.

Fordította: Kemény Márk

Kedden, négy nappal azután, hogy a katonaságot mozgósította a tűzoltásra, Bolsonaro találkozik azokkal az államfőkkel, akiknek az országa érintett az Amazonas-tűzvészben – írja az amerikai Forbes. 

A G7 vezetők felajánlottak egy azonnali 22 millió dolláros segélyt az őserdőben égő erdőtüzek oltására. A brazil űrügynökség (INPE) mérései szerint 80 százalékkal nőtt az erdőtüzek száma a tavalyi adatokhoz képest. Macron szerint a felajánlott segélyt tűzoltó repülőgépek vásárlására és a katonai műveletek megerősítésére lehetett volna fordítani. Bolsonaro így nyilatkozott a múlt héten: „Ez az esőerdő nagyobb, mint Európa, hogyan fékezhetnénk meg gyújtogatókat egy ekkora területen? Erre nincs keretünk.”

Az összeg, amire Brazília vezetése nemet mondott, egyes kritikusok szerint túl alacsony, főleg a Notre Dame felújítására összegyűjtött 1 milliárd dollárhoz képest.

Ricardo Salles, a brazil környezetvédelmi miniszter ezzel szemben hétfőn azt mondta, hogy a segélyt szívesen fogadják.

A szélsőjobboldali Bolsonarot már sok kritika érte, hogy évtizedekkel vetette vissza Brazília környezetvédelmi törekvéseit azzal, hogy politikája megnyitja az esőerdőt a mezőgazdaság számára.

A BBC szerint a tűzvészek száma azóta ugrott meg jelentősen, hogy enyhítették a környezetkárosításért kiszabható büntetések összegét az országban. 

 

A nyitólapi kép illusztráció. Fotó: Matt Howard / Unsplash

"A felnőtt horgászok többsége totál analfabéta. Egy átlaghorgász nagyjából 3 ezreléket tud a horgászatról, én talán 3 százalékot."

Bodrogai Ferenc, a Forest Papír alapítója