Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Nagyon Balaton: Mészáros Lőrinc tovább nyújtózik a tó partján

Ha valaki kíváncsi, kinél fog nyaralni jövőre, csak elég, ha felnéz a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapjára: a Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó Konzum csoport új bejelentést tett, az egykori felcsúti polgármester bekebelezte a balatoni kempingeket (is). 

Tőkeemeléssel szerzi meg a BLT Group Zrt. – és az érdekeltségébe tartozó Balatonturist-csoport – közvetlen tulajdonát a Konzum Befektetési és Vagyonkezelő Nyrt. – jelentette be a cég a tőzsde honlapján csütörtökön. A Konzum Nyrt. eddig is érdekelt volt a Balatontourist-csoportban, egészen pontosan 22,8 százalékuk volt benne, a vállalatcsoport másik része a Konzum elnök-vezérigazgatójának, Jászai Gellértnek a kezében volt eddig. Ő amúgy korábban érdekelt volt SCD nevű cégén keresztül a balatoni kempingekben, de a válság elsodorta az impozáns terveket.

A BÉT honlapján közzétett határozat szerint a Konzum Nyrt. igazgatósága a PwC által készített üzletrész-értékelés alapján hozzájárult, hogy nem pénzbeli vagyoni hozzájárulás formájában a Konzum Nyrt. kizárólagos tulajdonába kerüljön a BLT Group Zrt. A 977,29 millió forintos apport ellenértékét a Konzum 3 111 396 darab új részvény zártkörű forgalomba hozatalával egyenlíti ki. Az ügylettel a BLT kötelékébe tartozó Balatontourist-csoport teljes körűen a Konzum Nyrt. konszolidációs körébe kerül.

Mészáros Lőrinc Orbán Viktor kormányfővel. Fotó: kormany.hu

Zárják az év elején bejelentett tranzakciókat 

Az igazgatóság azt is elfogadta, hogy a KONZUM PE Magántőkealap a Ligetfürdő tranzakcióból eredő, a Konzum Nyrt. felé fennálló 9,677 milliárd forintos követelésével tőkét emeljen a tőzsdei vállalatban. A Konzum az apport ellenértékét, összesen 30 809 580 darab új részvény zártkörű kibocsátásával egyenlíti ki – közölték. A Ligetfürdő Kft. korábban Leisztinger Tamás milliárdos érdekeltsége volt, több értékes szálloda is ide tartozik, az osztrák Hotel Heiligenblut és Hotel Post mellett a montenegrói Sun Resort, vagy a szegedi Forrás, például. A most közzétett tőkeemelések részei annak a 2017. decemberében bejelentett tranzakció-sorozatnak, amellyel – a Hunguest Hotels Zrt., illetve 18 belföldi és 5 külföldi szállodát követően – a Balatontourist-csoport is a tőzsdei társaság tulajdonába kerül.

Ennek megfelelően a Konzum turisztikai portfólióját érintő mindkét csütörtöki igazgatósági döntés esetén az új részvények értékét a tavaly december 11-i rögzített árfolyamon bocsájtja ki a vállalat, amely a 2018. október 10-re átvezetett 1:10 arányú részvényfelaprózást követően, 314,1 forintos értéket jelent.
A Balatontourist magán-, illetve önkormányzati tulajdonban lévő kempingeket üzemeltetet. A 2018-as szezonban 10 balatoni kempinget és egy vendégházat működtető társaság az előzetes becslések szerint 1,715 milliárd forint bevételre számít.

A Konzum Nyrt. Magyarország legnagyobb szállásadó vállalatát építi a közlemény szerint. A társaság menedzsmentjének célja, hogy a tranzakciók lezárását követően a csoporton belüli szinergiák és költségcsökkentési lehetőségek kihasználása érdekében összevonják a szálloda és kempingüzemeltető vállalatok szakmai irányítását. A tőzsdei társaság legutóbb publikált, féléves árbevételének 88,43 százaléka, míg konszolidált eredményének 64,44 százaléka származott a turizmusból – írták.

Nagy átalakulásban a Mészáros-birodalom 

Mészáros rendületlenül vásárolt cégeket az elmúlt években, jellemzően két lépcsőben szerzett eddig egyre nagyobb tulajdonrészt a különböző érdekeltségeiben, sokszor nem is ő maga, hanem valamelyik “intézője” jelenik meg csak egy-egy társaságban – melyek között eddig sok volt a kereszttulajdonlás. A tőzsdei átalakítások miatt azonban egyre jobban látható, mi a birodalom része, egyszerűsítik a cégstruktúrát, jobban elkülöníthetőek az egyes portfólióelemek (építőipar, média, turizmus, pénzügy). Nem véletlenül. December elején összevonják Mészáros Lőrinc két tőzsdei holdingcégét, az Opus Globalt és a Konzumot, közel 350-400 milliárd forint kapitalizációjú cégóriás jöhet létre. A turisztikai portfólió most záruló tranzakciójával párhuzamosan egy másik nagyobb tranzakciót is hamarosan lezárhat az Opus Global: a tendergyőzelmeket halmozó R-Kord és Mészáros és Mészáros Kft. többségi része ugyanis bekerül az Opus portfóliójába, akárcsak a keményítőgyár (Viresol) többségi pakettje, a Kall Ingredients izocukorgyár, valamint a Mátrai Erőmű mögötti cégek.

Oszd meg!