Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Az OTP vásárolt egy jó adag Mészáros Lőrincet

A Csányi vezette OTP két alapja is bevásárolt ma Mészáros-papírokból. 

A Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján jelent meg a közlemény, miszerint a Mészáros Lőrinc-féle Konzum Nyrt-be bevásárolta magát az OTP két alapkezelője, az OTP Alapkezelő Zrt. illetve az OTP Ingatlan Befektetési Alapkezelő. Utóbbi nem először vásárol be valamely Mészáros-érdekeltség papírjaiból, legutóbb márciusban vett tekintélyes Appennin-részesedést.

Itt a bejelentés: egy nagyhal szállt be Mészárosék mellé a tőzsdén. Jöhetnek a többiek?

Az ügylet egészen pontosan úgy zajlott, hogy a tőzsdén jegyzett Konzum Nyrt. egyik nagy tulajdonosa, a szintén Mészáros érdekeltségébe tartozó Konzum PE Magántőkealap tőzsdén kívül ügylet keretében összesen 439 262 részvényt adott el a Csányi Sándor vezette OTP Csoport két alapkezelőjének.

A cég legnagyobb tulajdonosa így is a Konzum PE tőkealap marad 39,82 százalékkal, Mészáros Lőrincnek közvetlenül 13,94 százalék marad a kezében, míg a csoport elnök-vezérigazgatója, Jászai Gellért 7,43 százalékkal rendelkezik (az OTP-s alapok része nem éri el az 5 százalékot sem).

Vételen az Opus is

A Mészároshoz köthető másik tőzsdei holdingcégben is érdekelt a Konzum PE Magántőkealap, és itt is adott el az értékpapírjaiból, a séma ugyanaz: tőzsdén kívüli ügylet keretében  6505 957 Opus-részvény került az OTP fent említett két alapjához.

Magyarország leggyorsabban gazdagodó embere és egyelőre – a Forbes kimutatása szerint – leggazdagabb embere üzletelt: Mészáros Lőrinc Csányi Sándorral. A tőzsdei tranzakciók fontos üzenetet jelenthetnek a piacnak is: Mészáros Lőrinc tőzsdei holdingcégeibe ugyanis komoly intézményi befektetőként szállt be az OTP (nem először), nagy kérdés, hogy más nagy szereplők is úgy gondolják-e, érdemes Mészáros-papírokat venni.

Mint fent írtuk, korábban az OTP ingatlanalapja vett már részvényeket Mészáros-cégtől, a jó minőségű ingatlanportfólióval rendelkező Appenninből. Még áprilisban megkérdeztük az OTP-t, hogy egyeztetett-e az ügylet előtt Csányi és Mészáros Lőrinc.

„Ilyen befektetési döntést kizárólag az alapkezelő menedzsmentje hoz meg az OTP-től független szakértők szakvéleménye és elemzése alapján”

– válaszolták akkor a tranzakció hátterét firtató kérdésünkre a bank sajtóosztályától.

Oszd meg!