Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Az orvosok nem katonák – így látják a törvényt a magánszektor képviselői

Vannak benne régóta várt és üdvözlendő momentumok, de bizonyos elemek és a párbeszéd hiánya alaposan felborzolta az orvostársadalom és az ágazatban érdekeltek kedélyeit. Kisebb és nagyobb magánegészségügyi szereplők, valamint egy egészségügyi elemző mondta el a véleményét a frissen elfogadott orvosbéremelési törvényről a Foglaljorvost.hu által szervezett beszélgetésen.

A kedden váratlan gyorsasággal elfogadott, az egészségügy régóta húzódó kérdéseit rendező új jogszabály alapjaiban forgatta fel a szektort, Straub Fanni, a magánorvos-foglalást segítő Foglaljorvost.hu alapítója ezért a helyzet elemzésére hívta a hazai magánszektor meghatározó szereplőit.

Az orvosi bérrendezés, valamint a hálapénz kivezetése vitán felül állóan szükséges volt, azonban az ehhez kapcsolódó feltételrendszer a hétvége óta borzolja az ágazat szereplőinek kedélyeit, legyen az közkórház vagy privát klinika vezetője, vagy az érdekképviseleti szervezetek egyike – hangoztatta több megszólaló is.

Kóka: A nagyoknak kedvez a törvény

A törvény mély elemzése és a későbbi szabályozó rendeletek ismerete nélkül, a rendelkezésre álló információk alapján Kóka János a Doktor24 Csoport elnöke azt hangsúlyozta, a politika által egységesen támogatott jogszabályról van szó, üdvözölte a három legfontosabb törekvését, a bérek rendezését, a hálapénz kivezetését, valamint az állami – és magánegészségügy szétválasztását szolgáló intézkedéseket.

Véleménye szerint a szolgáltatók feladata az, hogy jelen rendelkezésből a legjobbat hozzák ki a betegek érdekében. Kóka úgy fogalmazott:

Az új helyzet az állammal versengő privát egészségügyben a nagy szolgáltatóknak kedvez majd, amelyek valós életpályamodellt tudnak felmutatni az akár a külföldről hazacsábított szakorvosoknak.

Kirschner: Az elvezényelhetőség neuralgikus pont

Kirschner András a Swiss Clinic alapító szakorvosa kiemelte, hogy járóbeteg-rendelőjükben az orvosok döntő többsége jelenleg is csak a privát egészségügyben dolgozik. Nagyobb bizonytalanságot inkább a kisebb szereplők, lakásrendelők számára okozhatnak az új körülmények, de véleménye szerint a kisebb, jogkövető rendelők életben maradnak a változásokat követően is. Ahogy orvoskörökben tapasztalhatjuk, a cégvezető is neuralgikus pontnak az elvezényelhetőség lehetőségét nevezte, melyet rendezni kell.

„Egy magasan kvalifikált orvos tudósnak és/vagy művésznek tartja magát, nem katonának. Ha nem önkéntesen végzi a tevékenységét, hanem utasítják és vezénylik, az tőle teljesen idegen, és ettől meg is ijed. Ő egy civil”

– monta Kirschner András, hozzátéve, hogy szerinte ezen a ponton puhítani fog még a jogalkotó. Az új törvény pozitív hozadékának tartja ugyanakkor, hogy a fiatal orvosgeneráció számára egy megbecsült szakma képét mutatja, versenyképes ajánlattal az orvosok itthon tarthatóak. A közellátásban megszülető orvosi bérrendezést – véleménye szerint – a szakdolgozók számára is ki kell terjeszteni, ahogy ezzel párhuzamosan a magánrendelőkben is emelkedni fognak a bérek.

Kunetz: Elfogadhatatlan a törvény

A beszélgetés harmadik szakértő szereplője, Kunetz Zsombor szakorvos és egészségügyi elemző a korábbi megszólalóknál kritikusabban fogalmazott, a törvényt elfogadhatatlannak tartja. A célkitűzéseivel – a hálapénz megszüntetésével, a bérrendezéssel, a magán- és közszolgáltatói ágak szétválasztásával – egyetért,

de a párbeszédet hiányolja, így konszenzus nélkül a későbbi részletező rendelkezések kapcsán sincs pozitív várakozása.

A figyelmet olyan területekre hívta fel, melyekről az állam már korábban kivonult, ezek versenyképességét látja veszélyben, utalva a fogászati vállalkozásokra és pszichoterápiára például. Éppen ezért a finanszírozás teljes átalakítását sürgeti, ahogy szükségesnek látja egy egységes minőségbiztosítási rendszer bevezetését is.

A teljes beszélgetést itt lehet meghallgatni:

Az októberi Forbes 15 oldalas címlap-összeállítása a magánegészségügy helyzetével, legnagyobb szereplőivel és elmúlt években mutatott elképesztő fejlődésével foglalkozik. Az újság néhány napja már kapható, lapozz bele a magazinba!

Nyitókép: Bermix studio // Unsplash

Oszd meg!

„Minél több lesz a jóság és a szeretet, annál erősebbek leszünk, így feltétlenül sikeresek leszünk”

Vlagyimir Vlagyimirovics Putyin