Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Az okostelefon, ami belelát a tárgyainkba és a testünkbe is

A Changhong H2-es modellje meg tudja mérni egy gyümölcsben a cukor koncentrációját, egy gyógyszerben az összetevőket, vagy a bicepszen a zsírt – bár a technológia nem 100%-ban tökéletes, ígéretes kezdeményezésnek tűnik.

A telefon a SCiO nevű, Tel-Avivban fejlesztett kézi molekuláris szkenner miniatürizált változatát használja arra, hogy a tárgyakról visszaverődő fény alapján analizálja azok összetételét, magyarul megmondja, ha savanyú a szőlő, vagy valamilyen ismeretlen összetevő van például egy gyógyszerben.

Az eredeti kütyü 10 másodperc alatt végez az azonosítással: 2 másodpercig céloz, 2 másodpercig szkennel, 1 másodpercig elemez, és további 4-5 másodpercre van szüksége, hogy az adatot továbbítsa az okostelefonnak.

Azonban érdemes azt is figyelembe venni, hogy a készülék nem állítja azt, hogy 100%-ig biztos a dolgában – ami azért kellemetlen, mert ha azzal kilincsel, hogy a gyógyszereinket is elemezni tudja, akkor inkább hajlik az ember abba az irányba, hogy kísérletezzen ezzel az, akinek nincs jobb dolga.

Mondjuk egyelőre nem is kapható Kínán kívül sehol a készülék, mindenesetre látványos kezdeményezés, és biztos, hogy komoly szereplő lesz a fitnesszkütyük piacán is (arról nem is beszélve, hogy valamikor a nem túl távoli jövőben a közértben talán majd nem tapogatják  össze az almákat a vásárlók, hanem mindenki szép csöndben huzigálja fölöttük a telefonját, mint egy Star Trek epizódban)

Oszd meg!