Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Az informatikusok figyelik leginkább a béreket

Az elmúlt egy év során több mint hétezer, az informatika területén dolgozó munkavállaló hasonlította össze a saját bérét másokéval, tíz éves távlatban viszont az adminisztratív alkalmazottak fizetését szerették volna tudni a legtöbben – derül ki az idén 10 éves Fizetesek.hu legújabb kutatásából.

2007 óta a legtöbb munkavállaló a kiskereskedelem, az információs technológiák, valamint az autóipar béreire volt kíváncsi. A legnépszerűbb pozíció az adminisztratív alkalmazott, hiszen tíz év során 32 ezerszer nézték meg ennek a pozíciónak a béradatait. Legtöbben a válság idején fürkészték a fizetéseket: 2010-ben és 2011-ben is évente több mint 100 ezren hasonlították össze másokkal a bérüket – olvasható a jubileumát ünneplő oldal sajtóközleményében. Azt nem részletezték, hogy pontosan mekkora mintán, hány felhasználó adatai alapján számoltak, de – mint írják – egy évtized alatt közel 750 ezer adatot gyűjtöttek össze a hazai bérekről és juttatásokról.

Idén eddig összesen 63 ezer alkalmazott töltötte ki az anonim online fizetési felmérést, a korábbi évekhez hasonlóan az IT a leggyakoribb kategória idén is. 2017-ben továbbá az autóipar, az építőipar valamint a bank- és pénzügy béreire voltak a legtöbben kíváncsiak.

Az informatika területén keresik a legtöbbet, a szociális ellátásban a legkevesebbet

Nem csoda az informatikusok kiemelkedő érdeklődése a fizetések iránt: évek óta nagy a kereslet irántuk a munkaerőpiacon, ennek köszönhetően rohamosan növekedtek ebben a szektorban a bérek.

Magyarországon idén is az információs technológiák területén dolgozó munkavállalók keresik a legtöbbet, átlagosan bruttó 475 ezer forintot.

Havi bruttó 400 ezer forint felett keresnek még a tanácsadói tevékenység, a telekommunikáció, a bank- és pénzügy, valamint a biztosítás területén dolgozó alkalmazottak.

A legkevesebbet az idegenforgalom és a vendéglátóhelyek, a postai és futárszolgálatok, az erdőgazdálkodás, valamint a szociális ellátás területén keresik.

A fizetés nálunk még mindig tabu

A munkavállalók 60 százaléka a családja és barátai előtt nem titkolja, hogy mennyit keres, de

a legtöbb munkahelyen tilos az alkalmazottaknak egymás között fizetésükről beszélni.

Ez a legfőbb oka annak, amiért az emberek örömmel informálódnak a világhálón a bérezésekről. Ráadásul az állást kínáló cégek mindössze 10 százaléka jelöli meg az álláshirdetésben a várható bér nagyságát, így nem csak az aktív dolgozók, hanem az álláskeresők számára is fontos, hogy tudják, melyik pozícióban mennyit lehet keresni – emlékeztet a sajtóközlemény.

Oszd meg!