Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Az EU rábólintott, hogy büntetést fizessen a Google és a Facebook a terrorizmussal kapcsolatos tartalmakért

Összbevételük 4 százalékát is bukhatják a közösségi oldalakat működtető világcégek, ha egy órán belül nem távolítják el a terrorista tartalmakat. 

A brit kormány dobta be a múlt héten, hogy kész lenne kemény beavatkozásokra is annak érdekében, hogy az Egyesült Királyság a világ legbiztonságosabb helye legyen – legalábbis online mindenképp. Ezért elvárná a közösségi oldalaktól és a techcégektől, hogy megvédjék a felhasználóikat, és ha nem teszik, akkor igenis fizessenek büntetést.

Némileg ironikus, hogy miközben közeledik a Brexit, az EU még messzebbre megy e szigor terén. Szerdán rábólintott az Európai Parlament arra a szigorításra, hogy a közösségi oldalakat működtető cégeknek a hatósági felszólítás után egy órán belül el kell távolítaniuk a terrorista tartalmakat. Az erre vonatkozó javaslatot 308 szavazattal, 204 ellenszavazat és 70 tartózkodás mellett fogadták el.

Sorozatos szabályszegés esetén pedig összforgalma akár 4 százalékára rúgó büntetést is ki lehetne szabni például a Facebookra vagy a Youtube-ra.

A döntésről az újonnan megválasztott parlamentnek még tárgyalnia kell majd a Miniszterek Tanácsával.
Terrorista tartalomnak a jogszabálytervezet szerint olyan szöveg, kép vagy hang- illetve filmfelvétel számít, amely alkalmas lehet „terrorista bűncselekményre való felhívásra, illetve részvételre buzdításra valamiféle terrorista csoportban”. Ilyen tartalomnak minősül az az anyag is, amelyben robbanóanyagok, lőfegyverek vagy más fegyverek terrorista célú használatát magyarázzák el vagy mutatják meg.

Egyesek szerint azonban felmerül annak a veszélye, hogy a javasolt szigorítás megint csak egy jól hangzó jogi szabályozás egy választási időszakban – és miközben véd, a szólásszabadságot majd korlátozza.

A javaslat beterjesztője Daniel Dalton konzervatív brit képviselő volt, aki szerint „egyértelműen gondot okoz, hogy terrorizmussal kapcsolatos, ellenőrizetlen tartalmak cirkálnak a világhálón. Márpedig az effajta propaganda összefüggésben van az utóbbi időkben történt terrorcselekményekkel, és a nemzeti hatóságoknak muszáj lenne közbelépniük.

Oszd meg!