Csendben világhírű, 200 éves és magyar. Mi az?

Talán olvastad – mert még a Washington Post és a New York Times is lehozta –, hogy januári számunkat idő előtt vissza kellett hívni az újságárusoktól. A Hell Energy tulajdonosai kértek ideiglenes intézkedést […]

Bővebben

Fotó: Sebestyén László

Biztosra megy a magyar, növekednek a fix törlesztésű hitelfelvételek

Továbbra is lendületesen bővül a lakáshitelpiac: szeptember végéig közel 642 milliárd forint lakáshitelre kötöttek szerződést a bankok, ami 36 százalékos emelkedést jelent.

Kedvezően alakul a lakáshitelpiac a kihelyezett összegek és a biztonságos hitelek térnyerését tekintve – áll a Bankráció.hu legfrissebb elemzésében, amely a hivatalos jegybanki adatok és a saját statisztikái alapján foglalja össze a lakáshitelpiac aktuális helyzetét.

Az év első kilenc hónapjában közel 642 milliárd forint értékben kötöttek lakáshitel-szerződéseket a magyar piacon működő bankok, ami 36 százalékos emelkedésnek felel meg éves összevetésben.

A Bankráció.hu szakértője, Trencsán Erika szerint a jelentős bővüléshez hozzájárult a négy éve tartó intenzív lakásdrágulás és a bérek emelkedése is.

A kockázat már nem vonzó

A legrizikósabb, úgynevezett változó kamatozású lakáshitelek összege 121,5 milliárd forintra rúgott az év első kilenc hónapjában, ami 36 százalékos visszaesést jelent. Ezzel párhuzamosan az 5–10 évig fix törlesztőrészletet garantáló lakáshitelek összege több mint a duplájára, közel 200 milliárd forintra nőtt, a több mint 10 évre fix törlesztést biztosító konstrukciók pedig 36 százalékos növekedéssel 41,5 milliárd forintos eredményt értek el kilenc hónap alatt.

A lakáshitel-felvevők inkább a kiszámítható, a jegybank minősítési rendszerének megfelelő fogyasztóbarát lakáshiteleket választják.

Az ajánlatok között akár 5 millió forintos különbség is lehet

Az elemzés alapján elmondható, hogy egyre nagyobb a verseny a fix törlesztésű lakáshitelek piacán, de továbbra is jelentősek a különbségek a banki ajánlatok között. November elején a 10 millió forintos, 20 éves futamidejű és végig rögzített törlesztésű lakáshitelek közül a legkedvezőbbek 66–69 ezer forintos havi kiadást jelentenek, míg a legdrágábbak 80–88 ezer forintba kerülhetnek havonta. Ennek eredményeként a teljes visszafizetendő összegben akár 5 millió forintos eltérés lehet. Éppen ezért mindenképpen érdemes a hitelfelvétel előtt tájékozódni hitelközvetítők segítségével, mert ők naprakészen ismerik a teljes piaci kínálatot, így jelentős megtakarításhoz segíthetik az érintetteket.

Borítókép: Sebestyén László

 

 

"Az oligarcha szó csak arra jó, hogy megsértsenek vele embereket."

 
Csányi Sándor, a leggazdagabb magyar