Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Az Apple kutatóközpontot nyit a kínai Szilícium-völgyben

Az Apple jövőre új kutatás-fejlesztési központot nyit a kínai Szilícium-völgyben, Sencsenben ­– írja a Forbes.com. A cég szeretne még erősebben jelen lenni a világ legnagyobb okostelefon-piacán. Az Apple még augusztusban jelentette be, hogy egy első központjukat is megnyitják Kínában, a fővárosban, Pekingben.

A vállalat egyelőre nem kommentálja, de a kínai kormány szerint csak a pekingi központ megnyitása 44 millió dollárba kerül majd, és 500 embert foglalkoztathatnak. Az Apple szóvivője szerint a két központ „erősíti majd a kapcsolatot a helyi partnerekkel és az egyetemekkel”. A sencseni központban valószínűleg okoseszközökkel, okostelefonokkal foglalkoznak majd, míg Pekingben hosszú távú projektekre fókuszálnak, például mesterséges intelligenciára és önvezető autókra.

Sencsent nem véletlenül hívják a kínai Szilícium-völgynek, még akkor sem, ha az elnevezés nem pontos: sok mindenben hasonlít rá, a hetvenes évek végétől a semmiből kinőtt hatalmas, Hongkong melletti agglomerációban több mint 10 millió ember él, hatalmas kereskedelmi forgalmat bonyolít, itt van a nyugati befektetők és a fejlesztőcégek központja is.

Emellett nagyrészt itt vannak azok a gyárak, ahol a például az Iphone-okat szerelik össze. Rengeteg munkás dolgozik ezekben, akik Kína vidéki területeiről költöznek ide megélhetés reményében. Itt épített gyárat többek között az Apple, az Acer, a BlackBerry, a Cisco, a Dell, a HP, a Motorola, a Nintendo, a Nokia, a Sony és a Toshiba.

Sencsen speciális státuszt kapott Kínán belül, úgynevezett különleges gazdasági övezet lett: ez lényegében azt jelenti, hogy a kommunista ország vezetése itt teret ad a kapitalizmusnak, és nem engedi, hogy pártérdekek érvényesüljenek. Ráadásul az adózás is nagyon kedvező. A Forbes.com szerint számításuk bejött: a kilencvenes és kétezres években is ez a város növekedett a leggyorsabban az egész világon.

Oszd meg!