Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]


Bővebben

Veres Tibor, a Wallis-csoport tulajdonosa

Az 5. leggazdagabb magyar ma bevásárolt: tőzsdére viszi a magyar gazdaság húzóágazatát

A tőzsdén egész napra felfüggesztették az Altera vagyonkezelő papírjait. A nap végére kiderült, érdekes és izgalmas üzlet zajlik a háttérben, amiben több milliárdos is érintett. Veres Tibor, az 5. leggazdagabb magyar felvásárolja az Alterát, amely átveszi négy autós cégét. A magyar tőzsdén így megjelenik a hazai gazdaság húzóágazata: az autóipar. 

Az előzmények

A 2012-ben alapított vagyonkezelő sorsa meglehetősen viszontagságos volt amúgy, 2015-ben a Business Telecom kötvényeivel járt pórul (az elmaradt tőketörlesztés és kamatok miatt végül maga az Altera kérte a felszámolás megindítását), de volt számlájuk a Buda-Cashnél is. A fordulatot az jelentette, amikor az Ádámosi Györgyhöz köthető svájci Lehn Consulting AG megjelent a cégben 2017-ben (10% feletti részesedést vásároltak).

Ádámosi György Csányi Sándor OTP-vezér korábbi üzlettársa, ő építette fel a szintén a tőzsdén jegyzett Appeninn Holding értékes ingatlanportfólióját. Az Alterába az E-Milorg nevű cégén keresztül beszállt a Forbes lista 32. helyén szereplő Emőri Gábor is.

Emőri és a Lehn Consulting amúgy együtt voltak tulajdonostársak az Appeninnben, innen a Mészáros-féle Konzum megjelenése után szálltak ki és fektettek az Alterába. (Az Appeninnbe pedig nemrég szállt be az OTP ingatlanalapja.)

Itt a bejelentés: egy nagyhal szállt be Mészárosék mellé a tőzsdén. Jöhetnek a többiek?

A bejelentés

A sztori innentől egyre izgalmasabb – megjelent a színen ugyanis egy újabb magyar milliárdos: a Wallis-tulajdonos Veres Tibor. A ma délutáni bejelentés lényege ugyanis, hogy az eddigi nagytulajdonos Lehn Consulting tőzsdén kívüli tranzakció keretében 803 370 darab Altera törzsrészvényt adott el a Wallis Asset Management Zrt.-nek, utóbbi Veres Tibor érdekeltsége.

Ez azt jelenti, hogy az Alterában – nyilvános vételi ajánlat és apporttal történő tőkeemelés útján – történő befolyásszerzéssel tőzsdére lép a Wallis Csoport gépjármű kereskedelmi és szolgáltatói tevékenységét ellátó, közel 70 milliárd forint éves árbevételű vállalatcsoportja. A tranzakciósorozat keretében elsőként a Wallis Asset Management (Wallis) és a vele összehangoltan eljáró személyek vételi ajánlatot tettek az Altera részvényeire, majd apporttal történő tőkeemelés útján az Altera tulajdonába kerül a jelenleg a Wallis és a menedzsment tulajdonában álló négy vállalat – értesítette a részletekről szerkesztőségünket a társaság.

Ezt követően az Altera a gépjármű szektorban történő befektetésekre és további dinamikus növekedésre fókuszál. Célja, hogy magyarországi és kelet-közép európai régiós pozícióját tovább erősítse, piaci részesedését növelje, és az ehhez szükséges finanszírozási forrásokhoz a tőzsdei jelenlét segítségével még előnyösebben hozzáférjen.

Mint a társaság a Forbes.hu-va közölte a mostani lépéssel mérföldkőhöz érkezett az Altera Nyrt. 2017 vége óta tartó átalakulása. A stratégia alapján a ma induló tranzakciósorozat befejező lépéseként a Wallis Csoport négy vállalata a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) Standard kategóriájában jegyzett Altera tulajdonába kerülhet, ami nem csak az érintett vállalatok, hanem a magyar tőkepiac szempontjából is mérföldkő, hiszen, mint írják,

ez az első olyan tranzakció, mellyel a magyar gazdaság egyik húzóágazata, az autóipar megjelenik a magyar tőzsdén.

Bekerülnének a BUX-ba

Veres Tibor, a Wallis-csoport tulajdonosa. Fotó: Wallis

Veres Tibor, a Wallis-csoport tulajdonosa. Fotó: Wallis

Prutkay Zoltán, az Altera Nyrt. elnök-vezérigazgatója elmondta, hogy az átalakulást követően a jelenlegi, 900 forint közeli részvényárfolyammal számolva a maga 30 milliárd forint körüli kapitalizációjával és közel 70 milliárd forintos árbevételével az Altera a BÉT-en jegyzett vállalatok meghatározó tagja lesz, és célja, hogy részvényei bekerüljenek a BÉT Prémium kategóriájába és a BUX indexbe.

A tranzakciósorozat első lépéseként az Altera törzsrészvényeiből 23,33 százalékot vásárolt meg a Wallis Asset Management (Wallis), amivel az Altera legnagyobb tulajdonosává vált. Ezt a részesedést további 1,74 százaléknyi törzsrészvény vásárlásával 25 százalék fölé kívánja bővíteni. A Lehn Consultingnak így nincs már törzsrészvénye, és 5% alá került a részesedése is (a szavazati joggal rendelkező részvények 1,45%-val rendelkezik csupán).

A befolyásszerzés alapján a Wallisnak, mint az Altera egyedüli 10 százalék feletti részvényesének vételi kötelezettsége keletkezett az Altera összes részvényére. Ennek alapján

a Wallis a mai napon engedélyezésre benyújtotta a Magyar Nemzeti Banknak vételi ajánlatát, mely szerint az Altera összes részvényét, az elmúlt 180 nap forgalommal súlyozott átlagárán (jogszabály alapján meghatározva), darabonként 520,25 forintért megvásárolná.

Az első lépés lezárását követően a tranzakció második lépéseként – az Altera Igazgatóságának döntése alapján –, apporttal történő 15,8 milliárd forintos tőkeemelés útján, az Altera 100 százalékos tulajdonába kerül a Wallis Csoport négy gépjármű kereskedelemmel és szolgáltatással foglalkozó vállalata.


 

Megtanulhatsz néhány vállalkozói készséget, de a vállalkozói attitűdöt nem lehet megtanulni.