Fotó: Fotó: Fuchs Máté
rövid hír

A magyar aukció, ahol tízmillió forintot fizettek egy filmkópiáért

Gólya Ágnes
2021. december 14. 4 perc olvasás

Aukciót szervezett a Freeszfe Egyesület, ahol a működésükhöz szükséges támogatásokért színházi és filmes relikviákra lehetett licitálni. Elkelt Nagy Ervin bőrdzsekije, Faludy György sosem publikált versének kézirata és a legértékesebb tétel, Tarr Béla Sátántangójának eredeti munkakópiája is.

A Freeszfe Egyesületet a Színház-és Filmművészeti Egyetemről távozó tanárok és diákok alapították, miután tavaly a felsőoktatási modellváltással érdemi tárgyalás nélkül átalakították az egyetemüket. Az egyesülettel egy szabad alkotóműhelyet szeretnének létrehozni, ahol úgy folytathatják a munkájukat, ahogy azt a modellváltási procedúra előtt tették. Az elmúlt egy évben kizárólag adományokból működnek, az ott dolgozók ellenjuttatás nélkül végzik a munkájukat. Most már 170 tanulójuk van, akik képzésének fontos része vizsgafilmek és vizsgaelőadások elkészítése: ezek finanszírozásához vasárnap este szerveztek aukciót, ahol ikonikus színházi és filmes relikviákat lehetett megvásárolni, ugyanis az addig befolyt támogatásokból csak márciusig tudták volna biztosítani az egyesület működését.

A vasárnapi aukción 19 millió 20 ezer forint gyűlt össze.

58 tétel jött össze a jótékonysági aukcióra, ebből 55 talált gazdára. Minden egyes darabot színészek, rendezők, filmesek vagy diákok ajánlottak fel az árverésre. A legelső Freeszfe maszk húszezer forintos kikiáltási árról 105 ezer forintért kelt el, Cate Blanchett és Csákányi Eszter közös, dedikált fotója pedig 112 ezer forintért.

Licitálni lehetett Faludy György költő, író csak kéziratban létező szonettjére a költő javításaival, ez 200 ezer forinttól 400 ezer forintig jutott a licit során. Geszti Péter Mi vagyunk a grund dalszövegét 250 ezer forintért vitték, Parti Nagy Lajos Létbüfé verseskötetének két kéziratos oldala 220 ezer forintért kelt el.

Több ma is aktív művész élményeket ajánlott fel az aukcióra,

így kelt el Nádasdy Ádám online irodalomórája 320 ezer forintért Sváby András fröccsözős vitorlázása a Balatonon 150 ezerért.

A festmények után is nagy volt az érdeklődés: Vojnich Erzsébet, Nemes Csaba, Roskó Gábor és Szüts Miklós is ajánlottak fel egyet-egyet az alkotásaikból: Roskó A legkisebb a legügyesebb című installációját 600 ezer forintért vitték el. Egy másik rekord darab

Nagy Ervin bőrdzsekije volt, amit A Tanár című sorozatban négy évadon keresztül hordott, ezt 500 ezer forintért vitték el

Filmtörténeti ereklyét vitt el egy külföldi licitáló

Az esemény legjobban várt tétele minden bizonnyal Tarr Béla hétórás mesterműve, Sátántangó eredeti, pozitív munkakópiája volt 26 filmtekercsben. A celluloidon megtalálhatóak Tarr Béla jegyzetei és rajzai, valamint az operatőr, Medvigy Gábor és a vágó, Hranitzky Ágnes megjegyzései is.

Az 1994-es film minden idők egyik legismertebb és legelismertebb magyar filmje: egyedüli hazai darabként bekerült az Angol Filmintézet „Minden idők 50 legjobb filmje” listájára. Az egyik legfontosabb filmművészeti magazin, a Sight and Sound évtizedenként egyszer szavazást tart a világ válogatott kritikusainak és rendezőinek körében, melyek szerintük a valaha készült legjobb filmek – a Sátántangó a 2012-es felmérés szerint a kritikusok körében minden idők 36., míg a rendezők szerint a 107. legjobb filmje.

A zárt liciten csak két érdeklődő vehetett részt, ők írásban nyilatkoztak arról, hogy a filmtekercsek állagmegóvása érdekében biztosítanak egy külön helyiséget állandó hőfokkal és páratartalommal – ez a licit feltétele volt.

Végül a filmes ereklye a kikiáltási áron, tízmillió forintért kelt el.

Bár a licit névtelen volt, valószínűleg külföldi licitáló vitte el a kópiát, mivel a műsorvezetők ennél a résznél angolra váltottak.

Az összegyűjtött pénzt teljes egészében vizsgafilmek és vizsgaelőadások készítésére fordítják, de a részletes felhasználásról és végeredményről is beszámolnak majd.

Azt, hogy mi mennyiért kelt el, itt lehet böngészni.

Borítókép: Fuchs Máté / Freeszfe Egyesület