Fotó: Sebestyén László
Fotó: Fotó: Sebestyén László
Üzlet

Átlagár alatt, azonnal költöznének a fiatalok, a családalapításra készülők az agglomerációba mennek

Forbes
2020. november 04. 5 perc olvasás

Harminc éves életkorig az átlagár alatti, jobbára közepes állapotú lakások a legkelendőbbek. A fővárosban egy használt téglalakás négyzetméteréért átlagosan 693 ezer, vidéken 343 ezer forintot fizettek a fiatalok. A családtámogatási rendszer előnyeivel élve a generáció jelentős hányada választotta a családalapítás helyszínének az agglomerációt.

Milyen minőségű ingatlantípusokat, hol és milyen áron keresnek leginkább a 18 és 30 év közötti fiatalok a fővárosban és országszerte? Ezekre a kérdésekre keresték a választ az Otthon Centrum elemzői, akik szerint a fiatalok élethelyzetükből adódóan jellemzően az olcsóbb lakástípusokat favorizálják, annak ellenére is, hogy a nagyvárosokban élő, jól képzett huszonévesek közül sokan már pályájuk korai szakaszában jól keresnek.

Bár a fiatalok 39,2 százaléka családi házat vett az Otthon Centrum közvetítésével, ez az arány két százalékkal alatta van az idősebb korosztály esetében tapasztalt adatoknak.

A különbség leginkább az agglomerációban jelentkezik.

A városkörnyéki településeken a fiatalok arányaiban már öt százalékkal nagyobb vásárlási kedvet mutattak a családi házak iránt. Ugyanakkor ez a korosztály a fővárosban, illetve a nagyvárosokban az átlagnál kevesebb családi házat vásárolt, derült ki az Otthon Centrum elemzéséből. A családi ház kontra téglalakás viszonylatban pont fordított a helyzet.

Az OC hálózatában a téglalakást vásárló fiatalok aránya 31,8 százalék volt, ami egy százalékkal felülmúlta az idősebb korosztály értékét. A fiatalok a nagyobb városokban és Budapest pesti részén arányaiban öt százalékkal aktívabbak voltak a többi lakásvásárlónál. Téglalakás vásárlóként arányuk Budapest pesti részére (44,5 százalék) és a megyei jogú városokra koncentrálódott (31 százalék).

A panellakások terén szintúgy aktívabbak voltak a fiatal vásárlók, akik közül minden negyedik vevő döntött a panellakás mellett.

Érdeklődésük színterei a főváros budai és külső kerületei (40 százalék), valamint a megyei jogú városok (42,7 százalék) voltak. Budapesten, valamint a régió központokban a többi vásárlóhoz képest érezhetően nagyobb volt az arányuk, a javukra kialakult különbség a külső pesti kerületekben elérte az öt százalékot. Ez jól tükrözi, hogy milyen fontos szerepet játszanak a panelek az első önálló otthon megteremtésében.

Menő az agglomeráció

A magasabb árfekvés miatt az új építésű lakás mellett a harminc alatti korosztály csupán öt százaléka döntött, de a tranzakciók kétharmada a fővárosi agglomerációban köttetett, miközben a teljes ügyfélkör esetében ez az arány csak 27,5 százaléka volt.

A fővárosban a fiatalok által vásárolt téglalakások négyzetméterára 693 ezer forint volt idén, ami 6,5 százalékkal elmaradt a fővárosi átlagtól.

A panellakásokért Budapesten átlagosan 535 ezer forintos négyzetméterárat fizettek a fiatalok, ami viszont két százalékkal haladta meg a városban eladott panelek átlagos árát. A megyei jogú városokban: a generáció tagjai a téglalakásokat 343 ezer forintos átlagos négyzetméteráron vették meg, ami tíz százalékkal alatta maradt az összes vásárló körében értékesített téglalakások átlagánál.

Vidéken a panellakásokhoz is jóval kedvezőbb áron juthattak hozzá a fiatalok, az átlagosan 294 ezer forintos négyzetméterár 3,8 százalékkal alacsonyabb volt idén az átlagárnál.

A korosztályok között abban is kimutatható különbség alakult ki, hogy jellemzően milyen minőségű ingatlant keresnek. A harmincadik életévüket be nem töltöttek közül rossz állapotú, vagy lakhatatlan ingatlanokat csak 16 százalék vett idén az Otthon Centrumon keresztül; felújításra szorulót 22,5 százalékuk, jó állapotút 42,8 százalékuk, míg kiváló állapotút 19 százalékuk.

Ezek a mutatók a többi ügyfél átlagával összevetve érzékelhetően árnyalják, hogy a fiatalok jellemzően milyen ingatlantípus után érdeklődnek. A rossz és kiváló állapotú ingatlanok a fiatalok körében két-három százalékkal kevésbé kedveltek, míg a közepes vagy jó állapotúakat ugyanennyivel többen preferálták.

Ennek az az oka, hogy a rossz állapotú ingatlanok jelentős felújítást igényelnek, amihez idő és pénz kell, ugyanakkor a kiváló állapotú ingatlanok ára ebben az életszakaszban a generáció többségének elérhetetlen.

Borítókép: Sebestyén László