rövid hír

Átfordulás: már európai átlag alatti a magyar átoltottság

Forbes
2021. július 23. 2 perc olvasás

Nem sikerült fenntartani az oltási kedvet, sorra lépnek el tőlünk az uniós tagállamok, aminek több veszélye is van.

Az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ (ECDC) adatai szerint a legalább az első dózist megkapó lakosság aránya elérte a 67,4 százalékot, míg Magyarországon ez az arány 66,4 százalék – írja a 24.hu.

  • Magyarország ezzel az oltási uniós rangsorban két hónap alatt a 2. helyről a 18. helyre csúszott vissza.
  • Az elmúlt héten mindössze 29 ezer magyar kapott első oltást, ami féléves mélypont.
  • A legnépszerűbb vakcina továbbra is Pfizer, de arányaiban egyre többet oltanak az egydózisú Janssen-vakcinából.

Nem pusztán az emberi élet védelme miatt lenne fontos a minél magasabb átoltottság, hanem a gazdaság és a munkahelyek védelme miatt is. Amennyiben az uniós tagállamokban magasabb oltottság mellett stabilabban tud működni a gazdaság, az versenyhátrányt jelenthet hazánknak. A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara egyébként bizonyos munkakörökben kötelezővé tenné az oltásokat.

Valahol még jól állunk

Bár szintén az oltási kampány kifulladását mutatja, de összességében jó adat, hogy a beoltottak 95 százaléka már a második oltását is megkapta.

Mika Baumeister / Unsplash
A Janssen egydózisú vakcina hatékonysága is kielégítő a delta variáns ellen a friss kutatások szerint. Forrás: Mika Baumeister / Unsplash

Mivel Magyarország viszonylag hamar megkezdte a 18 év alattiak oltását, ott relatív magas az oltottsági arány más országokhoz képest, jelenleg 11,57 százalékkal a legjobb Európában.

Kérdéseket vet fel, hogy továbbra is zajlik – ha csak kis mértékben is – a 60 évnél idősebbeknek a kínai Sinopharmmal való oltása, noha a magyar kutatások szerint is a korosztály negyedénél nem mutatható ki ellenanyagos védettség ilyen oltás után.

Két dózisban hatásos a Pfizer és az Astrazeneca a delta variáns ellen

Kiemelet kép: Semmelweis Egyetem