Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

CDC / Unsplash

Kötelezővé tenné az oltást bizonyos munkakörökben a kamara

Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) elnöke a kormánynak címzett javaslatában olyan munkakörökben javasolná a kötelező vakcinát, ahol a munkavállalók több emberrel érintkeznek.

Parragh a Portfoliónak elmondta, hogy nemcsak a lehetőségét teremtenék meg a munkaadónak, de a jogszabály-módosításban javasolnák, hogy bizonyos munkakörökben kötelező legyen a védőoltást. 

Mi vár a munkavállalóra, ha elutasítja az oltást?

A módosítás jogilag minden akadályt elháríthatna az elől, hogy a vállalatok bizonyos munkakörök betöltéséhez elvárják a koronavírus elleni védőoltás meglétét.

Ha a munkavállaló nem él az oltással, az esetben olyan pozícióba helyezik, ahol nem veszélyezteti a kollégákat és az ügyfeleket.

A lap rákérdezett arra is, hogy nem tartanak-e esetleges felmondásoktól az oltás kötelezővé tétele esetén. Parragh szerint ez nem jelenthet veszélyt, mert az eddigi tapasztalatok azt mutatták, hogy a munkavállalók az ilyen esetékben beoltatták magukat, másrészt nem is tapasztaltak még ellenállást a munkavállalóktól.

Az elnök szerint már eddig is jellemző jelenség volt, hogy a munkaadó elvárta a munkavállalótól, hogy be legyen oltva. Ha ez nem történt meg, sok esetben elbocsátás lett a vége, ugyanakkor az indoklásban nem szerepelhetett az oltás megtagadása, ami visszaéléseket okozott.

Mit gondol Karikó Katalin az oltások keveréséről?

Gyorsan elkészülhet

Az elnök a Portfoliónak azt mondta, hogy a munkaadói oldal rendkívül támogató a kérdésben. Szerinte a gazdasági szereplők már rég várnak egy ehhez hasonló szabályozásra, és egyes magyar nagyvállalatok vezetői személyesen is szorgalmazták a lépést.

A kamara a héten egyeztet a munkaadói oldallal, és akár már a héten el is készülhet a módosításra vonatkozó javaslat, a pontos részletek is akkor derülnek ki.

Az MKIK elnöke szerint ez a szabályozás nemcsak egészségügyi szempontból indokolt, hanem a gazdasági logika is ezt diktálja.

A vállalatvezetők tartanak ugyanis attól, hogy a járvány terjedése és helyi fertőzések miatt leáll a tevékenységük, ezt pedig nem engedhetik meg maguknak újra.

A Magyar Szakszervezeti Szövetség azonnali érdekegyeztetést kezdeményez Parragh kötelező oltásos javaslata miatt.

Koronavírus: mit tehet a munkáltató és a munkavállaló?

Kiemelt kép: CDC / Unsplash

 

Oszd meg!