Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

koncert, Fotó: William White

Artisjus: 960 millió forintot fizetettek élő előadások után magyar szerzőknek

Az Artisjus összesített statisztikája szerint a 2018-as élő előadásokért (ebben a koncertek mellett például a lakodalmak zenészeinek produkciója is benne van) összesen 960 millió forintot (egy évvel korábban: 839 millió forintot) fizetettek ki a szerzőknek – ebben a statisztikában a komolyzene és a könnyűzene is benne van. Ebből 714 millió forint jutott magyar zenék szerzőihez, összesen 9111 magyar szerző részesült az összegből. 

Június 28-án a második nagy jogdíj-kifizetés részeként élőzenei elhangzásokért is utal jogdíjat az Artisjus a magyar szerzőknek. Ezúttal a 2018 második félévében befizetett jogdíjak érkeznek meg a szerzői számlákra – feltéve, hogy a felosztásukhoz szükséges elhangzási adatot is megküldték a rendezvények szervezői.

A megtartott koncertek száma az utóbbi néhány évben stabilan emelkedik: 2016-ban 18 656, 2017-ben 20 007, 2018-ban 22 050 koncert adatait dolgozta fel az Artisjus; ez évről évre 8, majd 10 százalékos emelkedést jelent.

A könnyűzenei koncertek száma 2017-ről 2018-ra nagyjából hét százalékkal nőtt.

Az Artisjus adatai alapján a nagyvárosaink mellett Sopronban és a Balatonon is jelentős számú, több mint ezer zenei rendezvényt tartottak. Budapesten a könnyűzenei koncertek 32 százalékát tartották – a komolyzene esetében még erősebb a főváros központi szerepe, az ilyen koncertek 48 százaléka volt Budapesten. (Ha Budapesthez hozzáadjuk Pest megyét is, akkor a könnyűzenében 40 százalékot, a komolyzenében 53 százalékot kapunk.)

Advertisement

A zeneiparban megnövekedett fontosságú élőzenei szektor pénzügyi jelentőségét elsősorban a fellépti díj (gázsi) felől szokta megközelíteni nemcsak a szakmai közönség is. Most azonban a szerzői jogdíjak oldaláról vizsgálták meg közelebbről a koncerteket, ez is fontos bevétel a szerzőknek.

A 2018-as könnyűzenei rendezvényeken megszólaló magyar dalok szerzői 599 millió forint, a magyar komolyzenei művekéi pedig 115 millió forint jogdíjban részesültek.

1916 magyar szerző kapott legalább ötvenezer forint jogdíjat a művei 2018-as élőzenei megszólalásaiért, közülük 1200-an legalább százezer forintot.

Az Artisjushoz beérkezett adatok összesen 91 853 darab, 2018-as koncerten elhangzott különböző zeneműről szóltak. Ezeknek a daloknak a könnyűzenei koncerteknél 9 százaléka, a komolyzenében pedig 7 százaléka volt új, vagyis kétévesnél nem régebbi szerzemény. A könnyűzenei koncerteken a megszólaló dalok háromnegyede magyar szerzemény volt, ami az előző évihez képest magasabb arány (2017: 74,58 százalék, 2018: 77,26 százalék). A komolyzenében is többségben voltak a magyar művek, de a tavalyihoz képest enyhén csökkent az arányuk: a 2018-as elhangzások 62,26 százaléka volt hazai szerző műve.

Az Artisjus azt is megvizsgálta, hogy az egyes, 2018-ban koncerten játszott zeneművek közül melyik hányszor hangzott el.

A magyar művek egyharmada mindössze egyetlen egyszer szólalt meg élőben egy év alatt; de az összes magyar zene fele is mindössze legfeljebb négy alkalommal.

2018-ban a koncertek legtöbbet játszott száma a Hungária együttes Csókkirálya volt – ezt a dalt játszották el legtöbbször élőben a magyarországi koncerteken.

Fotó: William White

 

Az érdem azé, aki elkezdi, akkor is, ha az, aki folytatja, jobban csinálja.