Fotó: Ozsvald Eszter, Yoganotch (Sebestyén László)
Üzlet

Apró szenzorok pótolják a jógaoktatót – Amerikában már felkapták a magyar alapítású Yoganotchot

Fekete Emese
2020. január 20. 8 perc olvasás

Magyar alapító, orosz tulajdonostárs, New York-i központ, kínai gyártóbázis és budapesti fejlesztő csapat – a Notch szép példája annak, hogy ha van egy jó ötlet, akkor nincsenek határok. A cég legújabb fejlesztése most került a piacra: testre szerelhető mozgásérzékelőkkel, a hozzá tartozó jógaappal és analitikával tanár nélkül is bárki tökéletesítheti a jógapózokat.

Kitűnni a világ legnagyobb elektronikai seregszemléjének számító CES-en (Consumer Electronics Show), elérni a szaksajtó ingerküszöbét a 4500 kiállító mintegy 20 ezer friss terméke és ötlete között, egyáltalán nem magától értetődő.

Így az a tény, hogy az elmúlt napokban a Yoganotch elnevezésű mozgásérzékelő platform és viselhető szenzorkollekció a BBC-től a Wireden át a Yahoo-ig több tudósításba belekerült, amely a CES legizgalmasabb újdonságait taglalta, már önmagában említésre méltó. 

Testre szerelt yoganotchok élesben. A szenzorok figyelik a testtartást, az app rögtön szól, ha például a bal térd nem 90 fokban hajlik (Fotó: Notch)

A Notch új fejlesztése, a Yoganotch ugyanis az idén január 6–9 között megrendezett CES-en debütált Las Vegas-ban, és ráadásul rögtön piacra is került: mostantól bárki beszerezheti az elsősorban jógához hordható apró elektronikai eszközöket.

A testre – kézre, lábra, törzsre, fejre – szerelhető szenzorok (a notch-ok) révén valójában egy ki- és bekapcsolható személyi edzőt vásárol az ember, aki edzés közben folyamatosan „ránk tapadva” figyeli a mozgásunkat, testtartásunkat, és a hozzá tartozó applikáción keresztül valós időben szól, ha mondjuk öt centivel magasabbra kellett volna emelnünk a jobb karunkat.

Emellett minden mozgásunkat a további elemzés céljából elraktározza, így utóbb – egy ideális, referenciamozgáshoz képest – mindenki kiértékelheti, miben jó, és hol érdemes még fejlődnie.

Az adatok blue tooth low energy átvitellel egyből mennek a telefonra, edzés után bőven van mit elemezni (Fotó: Notch)

Ez idáig még főleg a jóga- és/vagy kütyüimádóknak érdekes, de mivel a Notch egyik kitalálóját és alapítóját Ozsvald Eszternek hívják, a történet üzleti és nemzeti büszkeség szempontból is izgalmas. Persze azt is érdemes rögtön hozzátenni, hogy a Notch úgy magyar, hogy közben kicsit orosz és amerikai is, erős kínai rokonsággal. Ozsvald Eszter alapító- és tulajdonostársa Stepan Boltalin Oroszországból – ők ketten a New York University mesterkurzusán ismerkedtek meg több évvel ezelőtt. Eszter előbb a Műszaki Egyetemen tanult mechatronikát és terméktervezést Budapesten, de a mesterképzésre Amerikát nézte ki magának. „Vonzott a csapatmunka, és hogy talán jobban lehet érvényesülni, több a lehetőség” – meséli, mi motiválta, hogy New Yorkban tanuljon tovább.

Ozsvald Eszter és a Yoganotch a budapesti irodában (Fotó: Sebestyén László)

Stepannal az egyetem alatt, esténként kezdtek el dolgozni a Notch ötletén még 2010-ben, majd 2013-ban Notch Interfaces néven megalapították a cégüket. Kezdettől fogva az volt az ötletük és céljuk, hogy minél pontosabban lekövessék és digitalizálják az emberi mozgást, és ezt ne kamerákkal tegyék, mint ahogy akkoriban sokan mások csinálták, hanem szenzorok, viselhető elektronika és mesterséges intelligencia segítségével.

Ezzel az ötlettel rögtön bekerültek egy inkubációs programba, a Hax Acceleratortól 2013-ban kaptak körülbelül 100 ezer dollárt 9 százaléknyi részesedésért cserébe, és kimentek Kínába, hogy kidolgozzák a prototípust. Három év New York után Eszter így másfél évig Kínában élt, és most is sokat jár oda, a gyártás ugyanis ma is Kínában zajlik, stabil partnerekkel dolgoznak együtt.

„Szeretem a változást, könnyen alkalmazkodok az új helyzetekhez” – mondja Eszter, és ez nem is nagyon képzelhető el másképp, ha valaki folyton ingázik Budapest, New York, Kuangtun és Hongkong között. Magyarul, angolul tökéletesen beszél, Kínában meg speciális nyelvtudást szedett magára, leginkább két helyen nem adják el: ha vacsorát kell rendelni egy helyi étteremben, vagy ha szólni kell a gyárban, hogy cseréljék ki az aksit.

A Notch tehát egy magyar–orosz alapítású, brooklyni székhelyű startup, amely Kínában gyártat, és van egy néhány fős fejlesztői csapata Budapesten is.

Ők tökéletesítik a terméket – a háromszög alakú, enyhén scifi hangulatú, lapos kütyük (notchok) formájában manifesztálódó viselhető elektronikát áramkörrel, akkumulátorral és blue tooth low energy jelátvivővel – a hozzá tartozó appal és data analitikával. (A név – notch vagy wearnotch – Stepan ötlete volt, szó szerint haladást, előrelépést jelent, a design Eszter munkája.) A notchokat megfelelő pántok segítségével a test nagyon sok pontjára fel lehet szerelni, a mért adatok így valós időben megjelennek az okostelefonon, utóbb pedig egy referenciamozgáshoz viszonyítva lehet alaposan elemezni a mozgást. Nemcsak a jógapozíciók közben (bár most a Yoganotch az, amivel a Notch a széles nagyközönség elé lépett), eszközeikkel nagyon sok mindent és nagyon sok célból lehet mérni és elemezni.

Nem csak jógához lehet használni, egészségügyi rehabilitációban legalább ilyen hasznos (Fotó: Notch)

„Kezdettől fogva nem egy egyszerű alkalmazást akartunk fejleszteni, hanem egy platformot, amihez nagyon sokan tudnak kapcsolódni, fejlesztők, kutatók, egészségügyi szakemberek, sportolók”

– mondja Eszter, hozzátéve, hogy az elmúlt években körülbelül 20 ezer eszközt adtak el, körülbelül 1000 fejlesztő vette meg a 379 dolláros fejlesztői készletet, és az első igazán komoly megrendelőjük egy golfoktató szoftvert gyártó cég volt.

Felhasználóik 40 százaléka az egészségügyben dolgozik (amerikai, európai és ázsiai kórházakkal, egészségügyi intézményekkel van kapcsolatuk), 40 százalékuk sportanalitikával foglalkozik, a fennmaradó 20 százalék az ergonómiában, vagy a 3D játéktervezésben látja a notchok potenciális hasznát.

„Stroke rehabilitációban, profi sportolók edzésénél, de akár gyári munkások mozgásának elemzésénél is lehet értelme” – hoz pár példát az alapító. 

A jógás készlettel viszont kifejezetten egy jól körülhatárolt, de igen népes célcsoporthoz szólnak. Egy éve kezdték a fejlesztését, és azt remélik tőle, hogy ezen keresztül még több felhasználóhoz tudnak eljutni. A Yoganotch négy darabos alapkészlete 200 dollárba kerül (plusz havi 8 dollár az előfizetés), és amióta a CES-en bemutatták, webshopjukból a világ minden részére kiszállítják.

A kezdő készlet 4 darabos, egy átlagos edzéshez ez bőven elég. 11 szenzorral már a teljes testet lehet mérni (Fotó: Notch)

Terjeszkedésüket saját forrásokból finanszírozzák. A Hax Accelerator 2013-as inkubációja óta ugyanis nem vontak be tőkét, az elmúlt években már az eladott eszközök bevételéből tartják el magukat. 

Ami a jövőbeli terveiket illeti, három irányban gondolkoznak. Jógaoktatókkal, stúdiókkal keresik az együttműködést, hogy például az adott jógastúdió videóit beemeljék a Yoganotch applikációjába – ilyen kooperációt egyelőre a princetoni Movement by Lara stúdióval hoztak tető alá. A következő lépés az lehet, hogy ruhagyártókkal, sportmárkákkal fognak össze, hogy a szenzorokat ne csak pántokkal lehessen a testre rögzíteni, hanem készüljenek kifejezetten notch-zsebes edzőfelszerelések. Harmadikként pedig erősebb ázsiai piaci jelenlétre törekszenek.

Mindeközben az alaptermék – a nem kifejezetten jógára optimalizált, hanem bármilyen sportanalitikában és egészségügyi célokra használható – wearnotch széleskörű terjesztésén is dolgoznak. „A CES azért is volt nagyon izgalmas, mert amellett, hogy sok disztribútorral és jógafanatikussal találkoztunk, nagyon sokan érdeklődtek a core wearnotch platform technológia iránt” – mondja Eszter. Itt a következő felhasználási terület a telerehabilitáció, a magyar szóval még nem is igen létező connected health vagy virtuális coaching lehet, ilyen területen is keresik a partnereket.

Nyitókép: Ozsvald Eszter (Fotó: Sebestyén László)