rövid hír

Brit fintech céget vett az Apple

Tauber Ákos
2022. március 25. 2 perc olvasás

A techóriás Apple felvásárolta a brit fintech start-up céget, a Credit Kudost, írja a CNBC.

Az amerikai multicég a héten írta alá a papírokat, így 150 millió dollárért a tulajdonába került a financial technology-val foglalkozó, londoni központú Credit Kudos. Az Apple egyik szóvivője szerint a vállalat „időről időre vásárol kisebb technológiai cégeket, de nem beszéljük meg az okát, vagy a jövőbeli terveinket.” 

A Credit Kudos szoftverfejlesztéssel foglalkozik, amely a felhasználók banki adatait használja, hogy több megbízható információt szerezzen a hitelfelvételekhez. A cég több nagyobb vállalattal is fel tudta venni a versenyt, többek között az Equifax, Experian és TransUnion irodáival is.

Bár a cég eladását már szeptember eleje óta tervezték, a tulajdonosváltás súlyos következményekkel járhat a Credit Kudos ügyfelei számára, például olyan, szintén lonodni központú fintech startupoknak, mint a Curve és a Fronted.

Open Banking

A Credit Kudos a fintech világának egy olyan szegletében működik, amely éppen most formálódik. Ez az open banking, amely azt jelenti, hogy egy harmadik fél kapcsolódik az ügyfelek bankfiókjaihoz és információkat gyűjt, valamint tranzakciókat végez, persze az ügyfél beleegyezésével.

Európában a gyakorlat egyre jobban terjed, amely főképp a fintech cégeket támogató szabályozásoknak köszönhető, amelyeket azért vezettek be 2018-ban, hogy erősítsék a versenyt a bankszektorban. A dolog bejött, a befektetők imádják ezt a fajta gyakorlatot, a Szilícium-völgyben alapított start-up cég, a Plaid értékét például 13,4 milliárd dollárra becsülték a tavalyi évben.

A Plaid nemrégiben egyezett meg a Visával, de a céget végül mégsem adták el, a pénzügyi vállalat helyette a Plaid ellenfelét, a svéd Tinket vásárolta fel 2,1 milliárd dollárért.

Mi a cél?

Egyelőre nem tiszta, mi az Apple célja a Credit Kudosszal. A multicég hatásosan betört a pénzügyi szolgáltatások piacára Apple Pay mobilos appjával és az Apple Carddal, amelyet a Goldman Sachs befektetőcéggel közösen alkottak meg.

A Credit Kudos 2020 elején kapott utoljára befektetést, és mostanáig összesen 7,8 millió fontot gyűjtött a Crunchbase adatai szerint. 2020-as pénzügyi évükben  4,5 millió fontos veszteséggel zártak, ez az előző, 2019-es év veszteségeinek duplája volt.

Fotó: Toirbhdsvy kdrfxsio / Wikimedia