Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Annyira nincs már szakember, hogy ingyen képzi az informatikusokat a T-Systems

Persze nem csak úgy a nagyvilágba bele, hanem a saját flottába.

A szakemberhiány egyre nagyobb problémát jelent nem csak az IT-szektorban, hanem lényegében minden iparágban. Ennek egy elég kézzel fogható jele, hogy a T-Systems már ingyen, fizetésért cserébe képzi tovább (az egyébként valamilyen műszaki vagy IT végzettséggel rendelkező) tanulóit, akiket aztán fel is vesz teljes munkaidős pozícióra. A képzés egy teljes évet vesz igénybe, de lényegében mindent kapnak a tanulók, ami egy ott dolgozót megillet, cafeteriát és céges eszközöket is ígérnek az Akadémia oldalán.

Az átképzéssel foglalkozó programozóiskolák most valószínűleg a fejüket vakarják, mert ez egy igen komoly bejelentés – a tanfolyamok általában igen sokba kerülnek, nem ritka, hogy egymillió forint fölé ugrik a tandíj, viszont összességében hosszú távon jót fog tenni a gazdaságnak a képzett munkaerő megjelenése.

 

via GIPHY

Mennyi keres egy informatikus?

A Hays Salary Guide 2017-es eredményei szerint a junior szoftverfejlesztől 360 ezres nettóval indulnak neki a karrierjüknek, és innentől csak fölfelé van, leginkább meredeken. A HSWH-n publikált számok szerint a következő lépcső alsó hangon 550 ezer, senior kategóriában akár egymillió forint is lehet.

Oszd meg!