Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Ami egy átlag cégnél három év, az a MiR-nél három hónap

Az újgenerációs mobil robotok megváltoztatják mindazt, amit a gyártók belső szállítási és logisztikai folyamatairól eddig gondoltunk. Dániában a leggyorsabban növekvő robotgyártó, az iparág éllovasa 2017-ben elérte a 10 millió eurós álomhatárt, az idei évben már 27 millió eurót céloz meg. A mobil robotok hamarosan a hazai piacot is meghódítják.

Amikor a Mobile Industrial Robots (MiR) vezetősége meghatározta a 2017-re vonatkozó célkitűzéseket, nagyot álmodott. A cél a független mobil robotok eladásából származó bevételek megtriplázása volt. Decemberben, az utolsó megrendelések visszaigazolása után a kitűzött cél megvalósult, a bevétel 300 százalékos növekedése beteljesült.

Thomas Visti, a MiR vezérigazgatója szerint a növekedés 2017-ben elsősorban a multinacionális cégek megrendeléseinek volt köszönhető, amelyek a mobil robotok újabb és újabb megrendelésével tértek vissza hozzájuk, miután teszteltek és elemeztek egy-egy MiR robotot és annak eredményeit. „Természetesen ez a piac a különböző fejlesztések elemzéséről szól; 2016-ban pozitív trendeket figyeltünk meg, de nagyon magas célokat tűztünk ki” – mondta Visti.

„Számunkra kulcsfontosságú volt, hogy egy átütő tervvel rendelkezzünk a fejlesztés, a termelés és az értékesítés terén. Mindig azt mondom, hogy ami más vállalatnál három év alatt megy végbe, az a MiR-nél mindössze három hónapba telik. Az a sebesség, amellyel növekedtünk, mindenképpen ezt támasztja alá.”

Az éllovas dán Mobile Industrial Robots (MiR) 2013 óta fejleszti és forgalmazza az ipar legfejlettebb együttműködő és biztonságos, autonóm, mobil robotjait. Most olyan nagyvállalatokat tudhat ügyfelei között, mint a Honeywell, az Argon Medical, a Kamstrup, az Airbus, az Unilever, az Adidas vagy a Flex, az általa gyártott robotok pedig több helyen találhatóak meg világszerte, mint az összes többi gyártó termékei együttvéve. (Robo Global LLC. által igazolt adat.) A robotok már itthon is elérhetőek, az érdeklődő cégeknek Magyarországon jelenleg a Ronix-automatika Kft. nyújt segítséget.

mir_200

MiR 200

A MiR növekedésének egyik jelentős tényezője a 2017 tavaszán forgalomba hozott MiR200. A robot 200 kilót emel, 500 kilót húz, ESD-védett és tisztatér-tanúsítvánnyal rendelkezik. „A termék egyértelműen megfelel a piac igényeinek, és növeli az autonóm, mobil robotok potenciális alkalmazását. Elindítottunk egy új és rendkívül felhasználóbarát felületet is az általunk gyártott robotok működtetésére, amelyet akár a programozási tapasztalatokkal nem rendelkező alkalmazottak is használhatnak. Ez még egyszerűbbé teszi ügyfeleink számára a robotok beépítését és használatát” – mondta Visti.

A robotipar szakértője, Frank Tobe (Robo Global LLC.) úgy véli, hogy „a MiR gyors növekedésével egy másik trend is párhuzamba állítható: az olyan vállalkozások megjelenése, amelyek egypontos kapcsolattartást és telekommunikációt alkalmaznak az emberi erőforrások helyett. Nem a MiR az egyetlen cég, amely jelentős növekedést realizál – más beszállítók is jóval meghaladják az előzetes várakozásokat. De a MiR felemelkedése a Thomas Visti által korábban a Universal Robots számára kifejlesztett, integrált disztribútorhálózatnak köszönhető. Ez segített a MiR-nek abban, hogy elindítsa globális értékesítési tevékenységét olyan forgalmazók felé, amelyek bíznak abban, hogy olyan termékeket kapnak, amelyek gondos tervezéssel készültek és világszerte illeszkednek a gyártók igényeihez. A MiR egy olyan piaci rést talált a gyártók tekintetében, amelyek telephelyükön mobil szállítási megoldásokat igényelnek.”

mir_robbanasszeru_novekedes_a_robotok_szamaban

2017-ben a MiR megduplázta alkalmazottainak számát 27-ről 60-ra, és további 50 fővel tervezi bővíteni a dolgozói létszámot 2018-ban. A vállalatot minden szinten megerősítik, beleértve a menedzsmentet is. E mellett a cég megduplázza székhelyének méretét Odense-ben, ahol 2017-ben egy hatalmas teszt- és oktató központot is létrehozott. A tavalyi év folyamán a MiR irodákat létesített Sanghajban, Barcelonában, Szingapúrban, Dortmundban és nemrégiben San Diegoban is azért, hogy közelebb lehessen a piachoz és 120 disztribútorához, világszerte 40 országban. A MiR 2016-ban megnyitotta egyesült állomokbeli irodáját is New York-ban.

A 2017-es, 300%-os árbevétel növekedés 20%-a az Egyesült Államokból, 16%-a Németországból és Dél-Európából, 10%-a Közép- és Kelet-Európából származik, és a MiR a jövőben is támogatni fogja ezt a globális terjeszkedést új kollégákkal és disztribútorokkal.

Visti szerint, „habár a mobil robotok piaca egy korai szakaszában van, egy-két éven belül robbanásszerű növekedésre számítunk, ahogy egyre több vállalat fedezi fel a mobil robotok használatának lehetőségeit a belső logisztikai folyamatok automatizálására.”

Még több izgalmas cikk a jövő technológiáiról a Forbes Nextben! Keresd a standokon!

forbes_next_1712_cover

Oszd meg!