Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Fotó: Raffay Zsófi

Amerikában is díjazták a magyar hangszerinnovációt

Szentpáli Roland tubaművész és Juhász Zoltán hangszerkészítő tavaly olyan új mechanikát fejlesztett ki, ami a tuba feltalálása óta várt fejlődés a hangszer történelmében. Az innováció jelentőségét már az is mutatta, hogy Gerhard Meinl német hangszerkészítő is segített a világszabadalmában, most pedig Amerikában is díjazták a magyar fejlesztést.

A Twoba nevű innováció alapja egy kettős mozgatású billentyű rendszer, ami levehetővé teszi, hogy a zenészek állva is játszhassanak tubán és szabadon mozoghassanak a színpadon. A hangszeren mérete és súlya miatt eddig csak ülve lehetett játszani úgy, hogy a tölcsér a
zenész arcát is eltakarta.

„Szólistaként évtizedek óta küzdöttem azzal a problémával, hogy a koncerteken ülnöm kell, és két rossz, statikus pozíció közül kell választanom. Márpedig a közönség szeretné látni a muzsikust is, amúgy feltenne otthon egy lemezt” – mondta Szentpáli Roland, tubaművész-zeneszerző 2020-ban a forbes.hu-nak, amikor bővebben írtunk a Twoba nevű innovációról. Szentpáli volt az első, aki Magyarországról indulva komoly sikereket ért el szólistaként tubával.

Azt, hogy pontosan hogyan működik a Twoba, ez a videó foglalja össze:

A Nemzetközi Tuba Szövetség (ITEA) innovációs díja, a Jim and Jamie Self Creative Award a legfontosabb nemzetközi szakmai szövetség elismerésének számít. A szövetség 2004-ben hozta létre a díjat, amit idén Szentpáli Roland és Juhász Zoltán, aranykoszorús hangszerkészítő mester fejlesztése, a Twoba nyert el – derül ki a szerkesztőségünknek eljuttatott közleményből.

Feltalálása óta nem értek el akkora áttörést a hangszeren, mint a magyar innováció

Borítókép: Raffay Zsófi

 

Oszd meg!