Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Albérletet keres? Kutyával a legnehezebb, diáknak és külföldinek könnyebb, mint kisgyerekkel

Felmérték az ingatlant kiadók szokásait: az online ingatlanportálokon hirdetnek főleg, a Facebook-csoportok már nem divat.

Beindult az egyetemi ponthatár-hirdetés után  az albérletpiac, ahogy írtuk, az ingatlant kiadó tulajdonosok szokásaikról a Rentingo készített felmérést.

A közleményből kiderül, hogy legkeresettebb ingatlanokat egy-két napon belül ki tudják adni a tulajdonosok, ebbe a csoportba a kínálat 11 százaléka tartozik. Átlagosan a bérlakások 81 százalékáról elmondható, hogy a meghirdetéstől számított egy hónapon belül megtalálják a megfelelő bérlőt.

A tulajdonosok 91 százaléka jelöl meg kizáró okot a bérlőjelöltekre vonatkozóan. Legnagyobb elutasítottsága a kisállattal költözőknek van, őket a kiadók 80 százaléka nem lát szívesen, ezzel megelőzik a dohányzókat, akik a tulajdonosok 63 százalékának nem kívánatosak, de a kisgyermekes családok számára is lényegesen kevesebb bérlakás érhető el, 44 százalék az elutasítottságuk.

A külföldiekkel szemben a bérbeadók 26 százaléka elutasító, míg a diákok a felmérés szerint a kedvelt bérlők közé tartoznak, a tulajdonosok alig 13 százaléka zárja ki őket az érdeklődők közül.

Online hirdetnek, az ingatlanközvetítőket kerülik

A megkérdezettek körében a hagyományos online hirdetési oldalak a legnépszerűbbek, 79 százalékuk hirdeti kiadó ingatlanját, de több mint felük, 51 százalék használja az új generációs oldalakat, mint az Airbnb, Spotahome, vagy a Rentingo. Csak ötödük vesz igénybe ingatlanközvetítőt, és csökken a Facebook-csoportokban hirdetők köre is.

A hirdetések 75 százalékára ötnél több érdeklődő jelentkezik, 42 százalékukra pedig több, mint tízen, ez főleg a hagyományos online piacterekre jellemző. Ráadásul több mint felük mondta, hogy háromnál is több ingatlanügynök kereste meg.

A bérbeadók számára a legidőigényesebb folyamat az ingatlan megmutatása, amivel sok időt töltenek el, hogy ki tudják választani a számukra megfelelő bérlőt. A tulajdonosok 50 százaléka maximum három, míg 40 százalékuk négy és tíz közötti bérlőjelöltnek is megmutatja a lakást. A tulajdonosok 63 százalékával többször is előfordult, hogy komolytalan érdeklődőnek mutatták meg lakásukat, amit utólag felesleges időtöltésnek ítéltek meg.

Beindult az albérletszezon: egy lakás kijött annyiból öt éve, amennyit egy szobáért kérnek

Fotó: Kinga Cichewicz // Unsplash

Oszd meg!