Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Alapítványi tulajdonba kerül a budapesti Fudan is

Ez derült ki a kínai hitelből a magyar fővárosban épülő egyetemről a kormány és az intézmény közötti szerződésből.

Kedden írtunk arról, hogy az országgyűlés példátlan mértékű közvagyon kiszervezéséről döntött úgynevezett közérdekű vagyonkezelő alapítványokba, ezzel jelentősen szűkítve egy következő kormány mozgásterét.

A Budapesten épülő Fudan Hungary Egyetem fenntartására is vagyonkezelő alapítványt hoz létre a kormány.

Ez derül ki a kormány és a kínai egyetem megállapodásából, amelyről Szél Bernadett független országgyűlési képviselő Facebook-bejegyzése alapján a 444 írt.

Ez alapján az alapítvány kapja majd meg kezelésbe a 26 hektárnyi területet, amelyen a Fudan budapesti kampusza felépül majd – ez az épület, valamint a hozzá tartozó infrastruktúra is mind a kormány által kinevezett, de általa nem leváltható kuratóriumi tagoktól függ majd.

A kínai egyetem Budapestre érkezésének hátteréről és annak veszélyeiről a Direkt36 közölt cikket. Az intézményt kínai cégek húzzák fel, de kínai hitelből azt tulajdonképpen a magyar állam finanszírozza,

az alapítványba szervezéssel pedig értékes telket is adtak a projekthez gyakorlatilag ingyen. 

Hatalmas kínai hitel, milliárdos kuratóriumi tagok

A Fudan budapesti beruházása az előzetes becslések szerint 550 milliárd forintból fog felépülni. A költségeket kínai hitelből finanszírozzák.

Szél Bernadett szerint egyébként a szerződésből az is kiderül, hogy az egyetem fenntartása is részben költségvetési forrásból történik majd. Emellett a kormány vállalta, hogy sportlétesítményt és ötezerfős konferenciaközpontot is felhúz, amit az egyetem majd ingyen használhat.

A lehetséges kuratóriumi tagokról egyelőre nincs hír, mindenesetre a főleg felsőoktatást érintő kiszervezések következtében az egyes kuratóriumokban számos ismert üzletember is felbukkan.

Jellinek Dániel ingatlanmágnás és Pintér Katalin Gerbaud Gasztronómia-tulajdonos a BGE; Sinkó Ottó, a Videoton Holding társvezérigazgatója az Óbudai Egyetem; Vida József a Testnevelési Egyetem; Wáberer György pedig a Tokaj-Hegyalja Egyetem kuratóriumi tagja lesz.

Jellinek, Vida, Wáberer: milliárdosok és üzletemberek a kiszervezett egyetemek kuratóriumaiban

Borítókép: A Fudan egyik épülete Kínában Fotó: prcmise / Wikimedia

Oszd meg!