Üzlet

Aki racionális, abbahagyja, aki megszállott, folytatja – megfelezte a PCR-piacot a hatósági ár

Fekete Emese
2020. szeptember 28. 5 perc olvasás

Egy héttel a PCR-tesztekre vonatkozó hatósági ár bevezetése után úgy tűnik, az intézkedés gyakorlatilag lefelezte a magánteszt piacot. A 19 500 forintos fix ár nem fedezi a magánegészségügyi szolgáltatók költségeit, így nemhogy nem keresnek a koronavírus tesztelés ezen típusán, hanem buknak rajta. Ezt pedig láthatóan többen nem vállalják be, friss körképünk alapján a legnagyobbak közel fele kilépett a piacról.

Szeptember 21-én lépett életbe az a kormányrendelet, amely plafont szab a SARS-CoV-2 RT-PCR tesztek díjának, és kimondja, hogy egységesen 19 500 forintot lehet elkérni a vizsgálatért. Csak emlékeztetőül, a PCR-tesztelés a légutakban éppen jelenlévő vírust, vagyis

az aktív fertőzöttséget képes kimutatni.

A mintát az orrból, garatból vagy a hörgőkből veszik, laborba küldik, és a vírus RNS-ének, vagyis genetikai kódjának jelenlétét próbálják igazolni. Ha a teszt pozitív, az azt jelenti, hogy a vizsgált szervezetben jelen van a Covid-19 vírus (ami általában a fertőzést követő óráktól a tünetek elmúlását követő 10-14. napig mutatható ki), ha negatív, akkor vagy nincs jelen, vagy a mintavétel nem volt egészen megfelelő. 

Ez a koronatesztelés drágább, eszközigényesebb és nagyobb szaktudást igénylő ága.

Nem véletlen, hogy a tavaszi első hullámban itt valamivel lassabban sorakoztak fel a magánszolgáltatók, mint a szerológiai tesztek piacán, és hogy ezekért a vizsgálatokért minimum 29-30 ezer forintot kértek el. 

Ezért került 30 ezer forintba egy teszt eddig

Az utóbbi napokban több magánklinikával, magán rendelőközponttal beszélgetve mindenki nagyjából hasonló tételeket és árakat emlegetett, vagyis a 30 ezer forintos jellemző díjtétel a következőkből állt össze: 

  • a laborköltség 17 és 22 ezer forint körül van,
  • a védőfelszerelések, fertőtlenítő szerek páciensenként és tesztenként 4-5 ezer forintra jönnek ki (vannak egyszer használatos, és minden beteg után kidobandó tételek, mint például a kesztyűk; vannak a több ezer forintos szelepes szájmaszkok, és a 10 ezer forintba kerülő szkafanderek, amiket a nap végén ózonnal sterilizálva többször fel lehet venni),
  • és ehhez adódnak a munkabérek, az extra adminisztrációs, IT- és papírköltségek, amik a bejelentkezéssel, adatrögzítéssel, leletkiadással kapcsolatban merülnek fel.

Mivel nagyjából mindenki ezekkel a kiadásokkal szembesül, 19 500 forintos áron csak veszteséget lehet termelni. Így aztán nem meglepő, ha a racionálisan, üzleti logika mentén működő magánszolgáltatók mostantól nem végeznek PCR-teszteket – a legtöbben már szeptember 21-én, néhányan pár nap elteltével minden felhajtás nélkül egyszerűen levették a honlapjukról ezt a szolgáltatást. 

Elvétve akad, aki a visszavonulásához transzparens magyarázatot is fűzött, mint például a győri Kardirex Egészségügyi Központ. Ők úgy tájékoztatják a klienseket, hogy: „figyelembe véve a beszerzési árakat, a bér és az egyéni védőeszközök költségét a PCR tesztelés a magánintézmények számára akár veszteséget is termelhet, ami egy gazdasági társaság esetében nem fenntartható”.

Ugyanakkor azt is hozzáteszik, hogy október közepéig még elvégzik a vizsgálatokat azoknak, akik korábban már bejelentkeztek, mert a fokozott járványveszélyre tekintettel „a tesztpiac összeomlásának ütemét csökkentendő szakmai döntést” hoztak. Ezt követően viszont „szigorú gazdasági döntés” mentén a szerződött partnercégeiknek végzik majd a PCR vizsgálatokat, hogy felmérjék és értékeljék a munkavállalóikra ható biológiai kockázatokat, egyéb esetben pedig csak házhoz menő tesztelést végeznek a hatósági áron, további 20 ezer forintos kiszállási díjért. 

A friss árlisták alapján látszik, hogy ehhez hasonló megoldást választ több más magánszolgáltató is, és ha egyáltalán folytatják a PCR-tesztelést, akkor csak extra kiszállási díjért, házhoz menve csinálják. Illetve elvétve van, aki csomagba csomagolja, és más tesztekkel együtt végzi csak el, továbbá akad, aki plusz díjat számít fel akkor, ha a PCR-teszt eredménye pozitív, és azt értelmezni kell.

Veszteséges, de tovább tesztelnek koronavírusra

Vannak azonban, akik szimplán lenyelik a veszteséget. Kövesd Zsuzsa, a budapesti Kelen Kórház ügyvezetője például azt mondja:

„Tökéletesen igaza van annak, aki abbahagyta a PCR-tesztelést a hatósági áron, üzletileg ez a helyes döntés. De ha egy orvos vezet egy magánintézményt, ott más szempontok is szerepet kapnak. Az állami egészségügyet is a megszállottak tartják működésben.” 

A Kelen Kórház ugyanis a náluk is jellemző céges szűrések mellett továbbra is vállalja az egyéni PCR-teszteléseket, de „ez innentől karitatív munka.”

Hozzájuk ráadásul szombatra is be lehet jelentkezni, amire nem sok példa van Budapesten. Ilyenkor a már felsorolt költségtételeken kívül még a túlórával is számolniuk kell, és a kormányrendelet nem engedi, hogy hétvégi felárat számítsanak. Hogy a szombati szolgáltatást meddig tartják fenn, az pont emiatt kérdéses is, mert ahogy Kövesd Zsuzsa fogalmaz: „az én nem normális döntéseimnek is van határa”.