Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

fotó: Sebestyén László

Akár ötödével is olcsóbban találhatnak idén nyáron albérletet az egyetemisták

A turisták távolmaradásával nőtt a kínálat a hosszú távú albérletek piacán, jobb alkupozícióba kerültek a diákok.

Az Otthon Centrum adatai szerint ezen a nyáron a diákok akár 20 százalékkal olcsóbban is találhatnak kiadó lakást – derül ki az ingatlanközvetítő-hálózat elemzéséből.

Minden évben ezrével jelennek meg az albérlet után vadászó egyetemisták a júliusi felvételi ponthatárok kihirdetését követően, idén azonban kicsit más a helyzet. A járvány hatására alaposan megváltozott az albérletpiac: a turisztikai célú lakások egy része ugyanis visszatért a hosszú távú bérleti piacra, amely a kínálat bővülését eredményezte.

Ez pedig jobb alkupozícióba hozza a leendő bérlőket, nemcsak az ár, de az elvárható minőség tekintetében is.

Soóki-Tóth Gábor, az Otthon Centrum elemzési vezetője szerint a hirdetésekben megjelenő díjaknál – a jobb alkupozíció miatt – négyzetméterenként akár 5-600 forinttal olcsóbban kötöttek bérleti szerződéseket az utóbbi időben a népszerűbb fővárosi kerületekben (VI., VII., IX., XIII.).

A budai oldalon az egyszobás lakásokat 110-140 ezer forintért, kétszobás lakásokat 115-160 ezer forintért, míg az ennél nagyobb, három-négyszobás lakásokat 150 ezer forinttól lehet bérelni. A pesti belső kerületekben a legtöbb idén kiadott egyszobás lakás a 100-130 ezer forintos tartományban maradt. A nagyobb, két-háromszobás ingatlanok bérleti díja ennél magasabb, 150-200 ezer forint, de az említett ársáv alatt és felett is akadt bérbe adott lakás idén. Azok a diákok, akik vállalják az összeköltözést diáktársaikkal, akár havi 80 ezer forintért bérelhetnek belvárosi lakást a nagyobb egyetemek közelében, míg panellakásban akár 50 ezer forintból is megoldható a diákok lakhatása.

Az egyetemvárosokban is csökkentek a bérleti díjak

A vidéki albérletpiacról szólva az elemzési vezető 10-20 százalékos áresésről számolt be, de kevésbé lehet alkudni a hirdetési árakból: a kínálati árak és a szerződésekben szereplő díjak között négyzetméterenként mindössze 100-200 forintos különbség tapasztalható.

Mint mondta, Debrecenben és Szegeden 2020 második negyedévében csökkent a bérbeadásra kínált lakások száma 2019 negyedik negyedévéhez képest, ugyanakkor Győrben közel 15 százalékkal több lakást hirdettek meg az említett időszakban.

Az elemzési vezető azt is elmondta, hogy Debrecen belvárosában 90-130 ezer forintért adtak ki egy-kétszobás lakásokat, ugyanakkor a külső városrészekben már 60 ezer forintért is volt kivehető ingatlan. A nagyobb lakások és házak bérlése ennél jóval drágább: négy-ötszobás házat 290-300 ezer forintért vettek bérbe az idén Debrecen népszerű kertvárosi területein. Szegeden a belvárosban havi 80 ezer forintért is lehet stúdiólakás bérelni, de jellemzően nagyobb, két-háromszobás ingatlant adtak ki, ezek havonta 130-170 ezer forintért voltak elérhetők idén. Ugyanakkor Miskolcon már 55 ezer forintért is találhatnak a diákok albérletet, de a belvárosi nagyobb lakásokért itt is többet, akár ennek háromszorosát kell fizetni. A dunántúli egyetemvárosok piacán 100 ezer forint alatt nem lehet kis lakást bérelni, Pécsett 110 ezer, Győrben 120 ezer forint az átlagos bérleti díj.

Oszd meg!