Kicsoda valójában Soros és mit akar?

Hogy nem ő lett az első és a második címlapunk, még 2013-ban, amikor indultunk, az érthető.  A magyar Forbes mégis induljon magyarországi arcokkal. De a harmadik, már simám lehetett volna, […]

Bővebben

Ágytól, asztaltól. Nőtt a házassági szerződések száma Magyarországon

Az elmúlt két évben kétszer annyi házassági szerződést kötöttek Magyarországon.

Ne a hollywoodi típusúakra gondoljunk, amelyekben még azt is kiköthetik, hízhat-e a házastárs, és ha igen, mennyi pénztől esik el. Itthon jellemzően az ingatlanok, autók, értékpapírok, bankszámlák, üzletrészek kerülnek bele a házassági vagyonjogi szerződésekbe, de sokan egészen aprólékosan szabályozzák jövőbeli vagyoni viszonyaikat. Egyesek azt is kikötik, melyik fél fizeti majd az internetet, kit terhel az egyikük által felvett diákhitel visszafizetésének a terhe, vagy jár-e feleségtartás abban az esetben, ha a feleség a szülést követően két évig nem vállal munkát, holott azt egészségügyi probléma nem indokolja.

A házassági szerződés divatját a három éve életbe lépett új Polgári Törvénykönyv is segíti, amelyben ez a forma az eddiginél hangsúlyosabb. De indok az egyre több válás (a házasságok majdnem fele végződik így), illetve sokan tartanak a jelzáloghitelek miatt. A házassági vagyonjogi szerződések számának további emelkedését az is segítheti, hogy egyre többen kötnek házasságot, a KSH adatai szerint 2014-ben 38 780, míg 2016-ban már 51 800 házasság köttetett Magyarországon.

Olvasd el Üzlet rovatunk további cikkeit!
Ezeket láttad?
Címkefelhő