Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

A zseni, aki lopott milliárdokat tárol a fejében

Egészen fura történet tartja lázban a londoni Cityt. Egy nagyon tehetséges pénzügyi szakember akkora – lopott – értéket tart a fejében, hogy volt munkaadója minden eszközzel meg akarja akadályozni, hogy elhagyja az országot és eladja az okosságot a távol-keleti konkurenseknek. Úgy tűnik, távozhat szabadon.

Ke Xu Cambridge-ben végzett és a Trenchant nevű hedge fundnak dolgozott matematikus-elemzőként (quant), de 2013-ban úgy érezte, az a 485 ezer font (kábé 170 millió forint), amit abban az évben keresett, sokkal kevesebb annál, mint amit megérdemelne. Betört tehát a Trenchant számítógépes rendszereibe és ellopta azokat a rendkívül értékes algoritmusokat (55 stratégiát), amelyek alapján a cég sikeresen kereskedik, sok pénzt csinál. Meg sem állt Hong Kongig, ahol megpróbálta eladni magát az álláspiacon, de még mielőtt ez sikerülhetett volna, elkapták és visszaszállították Angliába.

Összesen négy évet kapott, részben azért ilyen sokat, mert nem volt hajlandó visszaszolgáltatni az elcsórt adatokat. A harc most azon megy, hogy büntetése letöltése után elhagyhatja-e az országot. Az elítélt nagyon szeretné, ha kitoloncolnák, volt munkáltatója, a károsult hedge fund viszont értelemszerűen megpróbálja ezt megakadályozni. Biztosak ugyanis abban, hogy az algoritmus, amit a rendkívül okos matematikus egyszerűen a fejében tárol. illetéktelenek kezében kötne ki.

A sztorinak olyan vicces mellékszálai vannak, hogy amikor Ke Xu meglépett a kódokkal, még gépen vitte el az adatokat.

Természetesen mindenki nagyon szerette volna tudni, hogy hova lettek az adathordozók, erre a tolvaj azt adta elő a bíróságon, hogy voltak gépek, amiket a szülei bedobtak a Jangce folyóba, nehogy a fiuk újabb bajba keverje magát.

Más gépeket az unokatesóinak adott, egyikük meghalt és vele együtt elhamvasztották a laptopját is, egy másik gép pedig rablótámadás során került illetéktelen kezekbe.

A gépeken tárolt fizikai adatokat mindenesetre a bíróság megsemmisültnek nyilvánította, az igazi érték Ke Xu fejében van – ezért becézik milliárd dolláros agynak. A Trechant  felajánlotta, hogy évi 48 ezer fontot fizet neki, hogy ne hagyja el az országot 2018 végéig, amikor is az algoritmus elértéktelenedik, de ez nem meglepő módon nem hatotta meg Ke Xu-t.

Egyelőre ő áll nyerésre: a Guardian beszámolója szerint a brit legfelsőbb bíróság tegnap úgy döntött, hogy büntetése végén Ke Xu-t ki ugyanúgy ki kell toloncolni, mint bárki más külföldi bűnözőt. Ügyvédje szerint alig várja, hogy rég nem látott családtagjaival találkozhasson Kínában.

Oszd meg!