Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Eric Yuan Zoom-vezér / Fotó: Ethan Pines

A Zoom beismerte, hogy a kínai kormány kérésére blokkolt felhasználókat

A Zoom dolgozik azon a fejlesztésen, amellyel képes lesz majd egyéni felhasználókat blokkolni Kínában. A lépést Peking kérte a videokonferencia-cégtől, a nyugati államok azonban máris aggodalmukat fejezték ki a kínai kommunista párt tech cégek fölötti növekvő befolyása miatt. Mindeközben a Twitter törölt egy 170 ezer felhasználóból álló hálózatot, amelyet a kínai kormány propagandacélokra használt.

A Zoom legújabb tervei azt követően láttak napvilágot, hogy a kaliforniai székhelyű cég beismerte: blokkolta a kínai disszidensek hozzáférését a Tiananmen téri események múlt heti online közvetítéséhez – írja a Financial Times. A Zoom pénteken közölte: „A következő napokban olyan technológia kifejlesztésén fogunk dolgozni, ami az online események résztvevőit tartózkodási helyük alapján letilthatja. Ezzel pedig a helyi hatóságok kéréseinek tudunk eleget tenni.”

A Zoom így most a legfrissebb tagja azon nyugati technológiai óriások csoportjának, amelyeket azzal vádolnak: cenzúrázza a tartalmakat, hogy Pekingnek kedvezzen. A hét elején alkalmazások fejlesztői arról számoltak be, hogy az Apple eltávolított néhány podcast appot kínai online felületéről a kormány kérésére.

Pénteki közleményében a Zoom azt is elismerte, hogy néhány USA-ban élő kínai aktivista profilját is felfüggesztette, illetve törölte a hívásaikat is pekingi kérésre.

Erre ismét felerősödtek a céget illető kritikák, amelyek szerint megsérti a magánszférát és cenzúráz is.

„A kínai kormány négy nagy, június 4-ére tervezett zoomos megemlékezésről értesített bennünket, és hogy ez a fajta tevékenység törvényellenes Kínában. Követelte, hogy a Zoom blokkolja az eseményeket és a résztvevők accountjait” – közölte a Zoom.

A Nasdaq-on jegyzett Zoom videokonferencia-szolgáltatásának népszerűsége robbanásszerűen megnőtt a koronavírus-járvány miatt bevezetett kijárási korlátozások alatt, a csúcsnapokon 300 millióan használták. De a sikerét beárnyékolták a Kínához fűződő szálak: fejlesztőinek egyharmada, leányvállalatai és szerverei is ott vannak.

„Ha egy cégnek van lelkiismerete, nem teljesíti diktatúrák kéréseit” – mondta Wang Dan, az egyik aktivista, akit a Zoom blokkoló akciója érintett. Ő volt az egyik legismertebb vezetője azoknak a demokráciáért küzdő diákszervezeteknek, amelyek tüntetőit 1989. június 4-én a kínai hadsereg erőszakkal levert Pekingben. „Mint amerikai vállalatnak, a Zoomnak is felelőssége, hogy megvédje az amerikai értékeket” – tette hozzá Wang, aki társaival jogi lépéseket fontolgat a Zoom ellen. A csoport át is pártolt a Google egyik videoplatformjához.

A Zoom azt közölte, hogy a disszidensek összes hívását és hozzáférését azért volt kénytelen leállítani, mivel a technológiája jelenleg nem teszi lehetővé, hogy egyenként kiszűrje a Kínából bekapcsolódó felhasználókat. Az új technológia már képes lesz erre, ígéri a cég.

A Twitter keménykedik

Mindeközben a Twitter törölt egy 170 ezer felhasználóból álló hálózatot, amelyet a kínai kormány propagandacélokra használt, írta meg a Business Insider. A közösségi médiaplatform közölte, hogy három ilyen dezinformációs hálózatot azonosított, amelyeket láthatóan Kínából, Oroszországból és Törökországból államilag irányítottak.

Mindhármat arra használták, hogy az adott kormánynak kedvező üzeneteket terjesszék, Oroszország esetében pedig politikai ellenfelek támadására is bevetették.

A kínai hálózat volt a legnagyobb a három közül: 23 750 felhasználóval, míg a török 7340, az orosz pedig 1152 tagot számlált.

Borítókép: Eric Yuan Zoom-vezér / Fotó: Ethan Pines
Oszd meg!