Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

A világ legjobb munkáltatói: az abszolút top kategóriában egy Andrássy úti iroda is

Van, aki az ínyenc fogásokkal kérkedik, megint más vállalatok pedig az alkalmazottaknak kialakított alvókapszulákkal menőznek – a világ nagycégei sok mindent megtesznek azért, hogy a dolgozóik jól érezzék magukat a munkahelyükön (és hogy minél több időt töltsenek ott). Az ilyen fogások is hozzásegítik a munkáltatókat, hogy ott legyenek a Forbes új globális listáján, ahol a világ 2000 legjobb munkaadóját vették számba az amerikai anyalapunk szerkesztői.

Ki lenne más az első helyen, mint a 72 ezer alkalamzottat foglalkoztató Google anyacége, az Alpabet? A tavalyi évben csak a profitja 19,3 milliárd dollár volt a vállalatnak, van miből költeni a “Googlerekre” és a többi alkalmazottra. A munkakörülmények és a sokszínűség mellett az itt dolgozóknak az is fontos, milyen képet alakít ki magáról a cég. Kifejezeten vonzó munkahely még a második helyre befutó Microsoft és a lajstromban a harmadik helyen végzett Japan Exchange Group (JPX) befektetési szolgáltató is.

Amerikai cégek uralják a lista elejét, a top 500-ból 157-en amerikaiak, az első tízből pedig egyenesen hat olyan veresenyző van, akinek a székhelye az USA-ban van: az Alphabet és a Microsoft mellet az Apple, a Noble Energy, a Williams és – a magyar Ustream-et is felvásárló –  IBM. Az atlantai központú cégnek Budapesten, az Andrássy úton is van irodája, sőt fontos kutatási központ lett a korábban élővideó-platformot fejlesztő Ustream egykori csapatából az amerikai multin belül.

Az IT cégek mögött harmadik helyen végző, 1959-ben alapított és 9,7 milliárdos piaci kapitalizációval bíró Japan Exchange Group egyike a 22 befektetési cégnek, amely a listára felkerült. Az élen inkább bankokat találni a pénzügyi szektorból, kevésbé ismert szereplők, ami meglepő, hogy az amerikai Northern Trust (12.) mellett előkelő helyen végzett a Fülöp-szigeteki BDO Unibank is (23.).

Az amerikai Forbes és a Statista több mint 36 ezer ajánlást elemzett ki a lista elkészítéséhez – a megkérdezetteket nemcsak arra kérték, hogy osztályozzák a saját munkáltatóikat, hanem azt is megkérdezték tőlük, ajánlanák-e barátaiknak vagy családtagjuknak a cégüket. Sőt arra azt is kérték, hogy ajánlanak más munkáltatókat is, akiknél szívesen dolgoznának. A 2000 cég 58 országból jött össze, összesített bevételük 35,3 trillió dollár volt az előző évben.

Magyar vállalkozás nem került be a listára, a régióból csak Ausztria képviselteti magát, ők rögtön négy céggel is (OMV, Erste Group, Raiffiesen, Strabag).

 

Oszd meg!