Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]


Bővebben

A világ leggazdagabb embere pörgetheti fel az elektromos kisteherautós startupot

Több milliárd dollár értékben rendel elektromos kisteherautókat egy amerikai startuptól az Amazon. Szám szerint 100 ezer kisteherautóról van szó – írja az amerikai Forbes.

Maga Jeff Bezos, az Amazon feje, a világ leggazdagabb embere beszélt erről Washingtonban, a szerencsés beszállító pedig nem más, mint a michigani Rivian.

Egy startup, amely a becslések szerint egy 4 milliárd dollárra rúgó rendeléssel néz szembe.

Bezosék persze nemcsak azzal támogatják a vállalatot, hogy vesznek tőlük egy csomó autót: a cégvezér bevallása szerint összesen 440 millió dollárt fektettek a cégbe.

 

Ha minden jól megy, az első 10 ezer kisteherautó már 2022-ben ellepheti az amerikai utakat, hogy károsanyag-kibocsátás nélkül juttassa célba az Amazon megrendeléseit. A többi 90 ezer járgány 2030-ig, hullámokban kerülne forgalomba.

A megrendelés egyébként az Amazon 2030-as klímacélja miatt fontos lépés: a techóriás 2030-ra nullemissziós céggé szeretne válni.

A Rivian abba a különleges helyzetbe került, hogy ez a megrendelés több pénz jelent, mint az eddigi összes befektetés, amit kapott a startup – összesen 2 milliárd dollár felett jár a cég. A vállalat egyébként egyelőre nem tervez más megrendelők felé nyitni, elég neki az Amazon bevásárlása.

Kép: Dave Clark // Twitter


"A legnagyobb kockázat az, ha nem vállalsz semmilyen kockázatot. Egy gyorsan változó világban az egyetlen stratégia, ami biztosan sikertelen, az, ha soha nem kockáztatsz."

Mark Zuckerberg, a Facebook alapítója