Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

A világ egyik legpofátlanabb átverése sem volt elég ahhoz, hogy ne tömjék még több pénzzel az egészségügyi startupokat

Az orvosi startupok egyik leghírhedtebb lovasa lett a Theranos nevű kaliforniai vállalat, melyről már az unikornis státusz elérése után derült ki, hogy nem más, mint egy szépen hízlalt lufi. 

Aki valaha kért vérvizsgálatot, az tudja, hogy mennyire kellemetlen a székben ücsörögve hallgatni (bátrabbak esetén nézni), ahogy a nővérke egymás után töltögetni meg a fiolákat a vérünkkel, egyiket a másik után. Nem csoda, hogy minden, ezt a helyzetet könnyítő újdonságot üdvözölnek nem csak a felhasználók, de a befektetők is, így aztán amikor híre ment annak, hogy a Theranos rájött, hogyan lehet a hagyományosan levenni kívánt vérnek csupán 1 százalékából is megmondani az eredményt, elkezdték tömni pénzzel. Egy ponton már hétszázmillió dollárt öntöttek bele, a cég érteke 10 milliárd dollár volt, amikor kiderült, hogy a módszer amúgy nem is működik.

Azóta már könyvet is írtak róla (John Carreyrou: Bad Blood), szóval minden adott lett ahhoz, hogy a pénzemberek kicsit visszafogottabban és átgondoltabban szórják a dollárokat az egészségügyi startupokba.

Elméletileg.

Gyakorlatilag viszont 2018-ban az amerikai szektor 15 milliárd dollárnyi tőkét tudott bevonni, az amerikai Forbes közölte a Pitchbook adatait, melyek szerint ez 70 százalékkal több az egy évvel korábbi időszakéhoz képest. A cégek száma folyamatosan csökken, az év elején még 855 startupot jegyeztek, a második félévre ez már csak 779 volt, szóval a piac kicsit normalizálja a helyzetet, de amíg egy cég nem lép tőzsdére, nagyon nagy a rizikó.

A Theranos egyébként nem egyedülálló bukta volt a Völgyben. Az Outcome Health például 5,5 milliárd dolláros értéken állt, amikor a befektetők úgy döntöttek, hogy továbbállnak illetve beperlik a céget. (A startup képernyőket pakolt orvosi várószobákba, amiken gyógyszerreklámok futottak). A fiaskó után az amerikai Forbes gazdaglistájáról is lekerült a céget 80 százalékban tulajdonló Rishi Shah. A szintén szépreményű Intarcia Therapeutics 615 millió dollárnyi tőkét tudott bevonni, minden ígéretesnek tűnt, amíg a Szövetségi Élelmiszer-és Gyógyszerügyi Hivatal el nem utasította a terméket (cukorbetegeknek fejlesztettek gyógyszerimplantátumot) ezért leépítésekre került sor a cégnél, a fejlesztéseket februárban parkolópályára tették.
Oszd meg!