Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]


Bővebben

A világ egyik legbefolyásosabb nője, India leggazdagabb üzletasszonya – és mostantól az év üzletembere is

Átadták az EY World Entrepreneur of the Year díját: a húszéves díj történetében másodszor nyert nő, az indiai Dr. Kiran Mazumdar-Shaw, Ázsia legnagyobb biotech cégének alapítója. Magyarországot Horváth Gyula, az első hazai műhold, a Masat-1 fejlesztője, a C3S Elektronikai Fejlesztő Kft. alapítója és ügyvezetője képviselte.

Dr. Kiran Mazumdar-Shaw (India), Ázsia legnagyobb biotech cége, a Biocon alapítója és vezetője nyerte el idén az EY World Entrepreneur of the Year díjat. Mazumdar-Shaw az amerikai Forbes összeállítása alapján a világ 65. legbefolyásosabb nője, és India legvagyonosabb self-made üzletasszonya: 3,9 milliárd dolláros vagyonával rajta van az amerikai Forbes milliárdoslistáján is.

A győztesről egy hatfős zsűri döntött, akik nagyrészt a korábbi győztesek közül kerültek ki. (Köztük van például a 2018-as argentin győztes, Hernan Kazah, a Kaszek Ventures társalapítója; Argentína legnagyobb kockázatitőke-befektetőjének másik alapítója a magyar származású Nicolás Szekasy, akinek sztoriját 2 éve írtuk meg.) Az egyik zsűritag, Rosaleen Blair, az Alexander Mann Solutions alapítójának indoklása szerint nemcsak azért esett Mazumdar-Shaw-ra a választásuk, mert inspiráló, értékteremtő, eltökélt, alázatos és energikus üzletasszony, hanem mert egy olyan példakép is egyben, akire most nagy szükségünk van.

A díjátadót az elmúlt években Monacóban tartották, a járvány azonban a Földközi-tenger mellől online vizekre terelte ezt az eseményt is. Mielőtt a győztes neve előkerült volna az arany színű borítékból, a házigazda, Emma Crosby brit újságíró-műsorvezető röviden beszélgetett több nemzeti győztessel, köztük a későbbi globális nyertessel is.

A beszélgetésből kiderült, hogy Mazumdar-Shaw vállalata komoly szerepet vállalt a koronavírus-járvány elleni harcban, nemcsak teszteken, de a vírus elleni oltáson és gyógyszereken is dolgoznak.

Mazumdar-Shaw nem az első indiai, aki elnyerte a díjat, 2003-ban Narayana Murthy (Infosys Technologies), 2014-ben Uday Kotak (Kotak Mahindra Bank) vihette haza. Női nyertesre azonban eddig egyetlen példa volt, 2011-ben, amikor a szingapúri Olivia Lum (Hyflux) lett az év üzletembere.

A World Entrepreneur of the Year globális döntőjének jelöltjei idén is széles skálán mozogtak: megtaláljuk köztük a világ legnagyobb vízicsúszda-tervezőjét és gyártóját (Whitewater West Industries, Kanada), dizájnos kültéri bútorokat készítő norvég céget, hajléktalanokat támogató és börtönviselt embereket foglalkoztató hulladékújrahasznosítót (Recycling Lives, Egyesült Királyság) és autóalkatrészeket gyártó dél-afrikai vállalatot is. Magyarországot a C3S Elektronikai Fejlesztő Kft. alapítója és ügyvezetője, Horváth Gyula képviselte: az ő nevéhez fűződik az első hazai műhold, a Masat-1 fejlesztése, vállalkozását az erre épített szakmai tapasztalatokra alapozva indította el.

A 41 ország 46 győztese zömében férfi, idén a szokásosnál is kevesebb, Kiran Mazumdar-Shaw-on kívül összesen még 2 nő került be a globális döntőbe:

  • Loretta Lee (Hong Kong–Makaó), a 314 milliárd forintot érő tőzsdei cég, a „waste to energy” (hulladékból energia) üzemek tervezésével és építésével foglalkozó Canvest csoport éléről;
  • Mette Bendix (Dánia), a textilgyártó Kvadrat A/S termékigazgatója (Anders Byriel CEO-val párban)

 

“Akár azt hiszed, képes vagy rá, akár azt, hogy nem,igazad lesz.”