Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

A tőzsde vezére együttműködést írt alá egykori főnökével, a tőzsde előző vezérével

Az állami tulajdonú Budapesti Értéktőzsde együttműködik az állami tulajdonú MFB Investtel, hogy több cég érkezzen a börzésre és népszerűbb legyen a tőzsdei forrásbevonás. Az MFB Invest jelenlegi vezetője korábban a tőzsdét irányította és akkor nem ért el e területen sikereket – igaz, akkor még osztrák fennhatóság alatt állt a BÉT.

Picit pikáns pillanat volt, amikor a Budapesti Értéktőzsde elnök-vezérigazgatója és az MFB Invest vezérigazgatója kezet rázott az általuk aláírt együttműködési megállapodás felett. Nem a megállapodás tartalma miatt, hanem mert az MFB Invest vezetője volt a BÉT előző vezérigazgatója.

Katona Zsolt 2012 májusától 2016 januárjáig állt a magyar tőzsde élén, utódja, Végh Richárd jelenlegi elnök-vezérigazgató pedig mintegy 10 éven át dolgozott a BÉT-en üzletfejlesztési igazgatóként, mielőtt 2013 májusában átigazolt a Magyar Nemzeti Bank piacfelügyeleti igazgatóságára. Katona tehát a tőzsdén egy évig a főnöke volt Végh Richárdnak. Aztán jött az állami tulajdonszerzés, amikor az MNB megvette a tőzsdét az addigi osztrák tulajdonosoktól.

Jó előre megüzenték, hogy új vezetőket küldenek, így tért vissza a BÉT-re, immár a vezérigazgatói székbe Végh Richárd és kényszerült távozni Katona Zsolt.

Aki aztán pár hónappal később a szintén állami tulajdonú, az MFB-csoporthoz tartozó Hiventures alapkezelőnél tűnt fel, majd idén tavasszal lett az MFB Invest vezetője.

A ma aláírt együttműködési megállapodás elsődleges célja a hivatalos közlemény szerint, hogy a tőzsde szerepe növekedjen a vállalatok forrásbevonási, illetve a befektetők forrás elhelyezési tevékenységében, ezzel is elősegítve a tőkeáramlást a gazdaságban. A megállapodás egyik kiemelt eleme lesz a tőzsdeérett vállalatok azonosítása, kiválasztása és támogatása a tőzsdére felkészülés folyamata során.  A két szervezet együttműködése kiterjed olyan területre is, mint a kibocsátó- és befektető-barát jogszabályi és szabályozási környezet fejlesztése, a kisebbségi tulajdonosok védelmét szolgáló jogszabályok előkészítésében, véleményezésében való részvétel. A felek úgy gondolják, hogy a most aláírt megállapodásnak köszönhetően ketten együtt még hatékonyabban tudja a vállalatokat megszólítani közös rendezvények szervezésével, oktatással.

Annyit azért még érdemes megjegyezni, hogy Katona Zsolt vezetése alatt is, sőt még korábban is nagyjából hasonló célokat fogalmazott meg a tőzsde és kétségtelen, hogy új cégek tőzsdére csábításában eddig senki sem ért el sikert.

A mostani öt éves BÉT-stratégiának is központi eleme a kibocsátói létszám bővítése, eredményességét még korai lenne megítélni. Végh Richárddal erről is beszélgettünk nemrég, az interjú a magazin augusztusi számában jelent meg.

Oszd meg!