Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

A Tesla megállíthatatlan: Elon Musk kétmilliárd dolláros részvénycsomagot hívott le

A Tesla Inc. ügyvezető igazgatója második részvénycsomagját is lehívhatta nem sokkal a sikeres űrhódító akciója után, de csak öt év múlva kezdhet vele kereskedni.

150 milliárd dollár fölé ért az elektromosautó-gyártó piaci értékelése kedden, annak ellenére, hogy a részvényeseinek száma csökkent, írja a Bloomberg.

Elon Musk második lehívható részvénycsomagjában 1,69 milliárd dollárnyi részvényopció vált számára elérhetővé, de leghamarabb csak öt év múlva adhatja őket tovább. Ha most továbbadhatná, 2,1 milliárd dollárral lehetne gazdagabb.

Az első részvénycsomagot májusban tudta lehívni, miután a cég értékelése elérte a 100 milliárd dolláros álomhatárt.

Azóta a Tesla többet ér, mint a Toyota, a Volkswagen és Hyundai együttvéve.

A Musk és az igazgatótanács közötti tizenkét részes részvénycsomag-megállapodás példa nélküli, az egyes csomagokhoz különböző mérföldkövek elérésével férhet hozzá Musk, akár egy videojátékban. 

A harmadik ilyen csomaghoz azután férhet majd hozzá, hogy egy hathónapos időszakban a cég átlagértékelése eléri a 200 milliárd dollárt, a 3 milliárd dolláros EBITDA-t vagy a 35 milliárd dolláros árbevételt. 

Ha tudnánk, mi a vége egy próbálkozásnak, nem neveznénk kísérletnek. A dolog természetéből adódik, hogy a kudarc benne van a pakliban. De néhány nagy siker elég ahhoz, hogy több tucat bukott projektet ellensúlyozzon.