Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

A tenderkirály magyar takarítócég Közép-Európában terjeszkedik

A takarítással, építményüzemeltetéssel és mosodai szolgáltatással foglalkozó B+N Referencia Zrt. megvette az ISS Csoport csehországi, szlovákiai, román és magyar érdekeltségeit, ezzel a régió egyik legjelentősebb létesítményüzemeltetőjévé vált.

A B+N eredetileg Simicska Lajos takarítócége volt, és 2017-ben szerepelt először Forbes-listán, akkor a Miskolci Patyolat felvásárlása miatt. A társaság azóta tovább hízott, több versenytársát is felvásárolta. 2015-ben a Mundus Investtől került mostani tulajdonosához. A médiapiacon is ismert, Tombor Andrással is üzleti kapcsolatban álló Kis-Szölgyémi Ferenc 2013 óta vezeti a társaságot.

A B+N Referencia tavaly decemberben először szerepelt a 100 legértékesebb magyar tulajdonú cég Forbes-listáján (Magyar 100), azon belül pedig igen előkelő helyen szerepelt már a tenderkirályok között is.

Az utóbbi három évben számításaink szerint csaknem 500 milliárd forint értékben nyertek el közbeszerzéseket.  

Az ISS régiós érdekeltségeinek felvásárlásával kapcsolatban most azt közölték, hogy a tulajdonjog az aláírás után azonnal átszáll a B+N-re, kivéve a magyarországi leányvállalatot, ahol szükség van a Gazdasági Versenyhivatal jóváhagyására. Ez várhatóan egy hónap alatt megtörténik.

Az 1901-ben Koppenhágában alapított ISS Csoport a világ egyik legnagyobb, nemzetközi létesítményüzemeltető szolgáltatója, csaknem 400 ezer munkatárssal. Fő profilja a takarítás, műszaki üzemeltetés, catering és biztonsági szolgáltatások. 2018-ban jelentette be, hogy stratégiai céljai elérése érdekében 13 országban adja el érdekeltségeit – beleértve a jelenlegi tranzakció tárgyát képező operációkat is – annak érdekében, hogy a fő piacaira koncentrálhasson. A közép-kelet-európai ISS vállalatok eladása ennek a folyamatnak a része.

A régió négy meghatározó ISS-leányvállalata összesen évi 70 millió eurós árbevételt ér el, közel 4 ezer alkalmazottat foglalkoztatva.

A nemzetközi terjeszkedés logikus lépés a cég részéről, egyértelműen következik az eddigi sikerekből; 20 év alatt „ebben a rendkívül kompetitív szegmensben a társaság piacvezetővé vált Magyarországon” – olvasható a Budapesti Értéktőzsde honlapján publikált közleményükben. 2019-ben 36 milliárd forintos forgalom mellett 4 milliárdos adózott eredményt értek
el. 

A repülőtéren is takarítanak. Fotó: B+N Referencia Zrt.

„A facility management iparágban (…) a nagy volumen versenyelőnyt jelent a kisebb szereplőkhöz képest. A B+N Referencia Zrt. alkalmazottainak száma ezzel a tranzakcióval túllépi a 10 ezer főt”– mondta Kis-Szölgyémi Ferenc. Nagy hangsúlyt fektetnek az automatizálásra és a robotikára, aminek az ő területükön jelentős szerep juthat a jövőben. A létesítményüzemeltető cégek közül Magyarországon egyedül a B+N Referencia Zrt. rendelkezik kutatás-fejlesztési részleggel, ahol 15 munkatárs dolgozik. A vállalat külföldi partnerei számára is elérhetővé teszi a magyarországi k+f részlege által fejlesztett innovatív automatizálási
megoldásait.

Ilyen például a 2019-ben piacra dobott saját fejlesztésű, autonóm ipari takarítórobotot,vagy a 2020-as fejlesztésű mobil UV-fertőtlenítő eszköz.

ICA névre keresztelt, saját fejlesztésű takarítórobotjukat Ferihegyen kezdték tesztelni. A B+N jelenléte ennél is sokkal hangsúlyosabb itt: érdekelt az Airport Service Budapest Zrt.-ben is, a földi kiszolgáló már a KLM légitársasággal is leszerződött.

Borítókép: B+N Referencia Zrt.

Oszd meg!

Arra fókuszálunk, hogy mi az emberek természetes erőssége, és a vezetőségi időnket arra szánjuk, hogy megpróbálunk lehetőséget találni nekik, hogy minden nap használhassák ezeket az erősségeiket.

Sheryl Sandberg, a Facebook ügyvezető igazgatója