Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Kép: Bruno Gomiero // Unsplash

A te Iphone-odba is ez a cég gyártja a csipet, most az egész világ küzd a monopolhelyzete ellen

Az Iphone-októl az autókon át a laptopokig szinte minden elektronikai eszközbe gyárt csipet egy taiwani cég, legyen az szofisztikált vagy egyszerű. A globális csiphiányban még nagyobb veszélyt jelent, ha egyetlen cégnek van ilyen szinten kitéve a világ elektronikai és autóipara.

A Taiwan Semiconductor Manufacturing Co. (TSMC) csipjei mindenhol ott vannak, az Iphone-októl, laptopokon át az autókig, persze a felhasználók nagy része ezt nem tudja. A szofisztikált rendszerű csipek szinte száz százalékát és az egyszerűbbek nagy részét is ez a cég készíti, írja a Wall Street Journal.

550 milliárd dolláros piaci értékelésével a világ egyik legbefolyásosabb félvezetőjévé fejlődött az elmúlt évek alatt,

ma az amerikai Forbes a világ 66. legértékesebb cégeként tartja számon.

Ez a dominancia azonban kiszolgáltatott helyzetben tartja a techcégeket és a végfelhasználókat is: ahogy a technológia finomodik, úgy kell a csipeknek is, ezért egyre több érkezik majd a TSMC-től. Ráadásul a geopolitikai helyzete is feszült, Taiwan szigete régóta gyújtópont a Kína és az USA között dúló gazdasági-politikai harcnak. 

Miért veszélyes a dominanciája?

A Wall Street Journal úgy írja le a TSMC-nek kiszolgáltatott elektronikai ipart, mint azt a helyzetet, amikor a közel-keleti olajnak volt kitéve a világ. Bármilyen instabilitás volt a térségben, az átgyűrőzött az iparba is.

A TSMC közel monopol helyzetét jól mutatja, hogy a taiwani csipgyártó cégei – beleértve a kisebbeket is – a világ összbevételének összesen 65 százalékát produkálták csipeladásból.

Ebből a TSMC 56 százalékot hozott.

A New York-i tőzsdén jegyzett vállalat 2020-ban 45,5 milliárd dolláros árbevételből és 17,6 milliárd dollár profitról számolt be. 

Nehéz utolérni a TSMC fejlettségét

A TSMC olyan fejlett technológiát használ a csipjeiben, hogy az összetettebb csipek gyártásának 92 százalékát rábízzák. A csipjeik tranzisztorának vastagsága ezred annyi, mint az emberi hajé. A fennmaradó nyolc százalékot a Samsung Electronics készíti, így a körülbelül 1,4 milliárd darab okostelefon-processzorba a TSMC gyártja a csipet. De a mikrokontrollerek 60 százalékát is ők készítik, ezek az autók automatizációjában játszanak fontos szerepet. 

Mindenki függetlenedni próbál

Az Egyesült Államok még mindig vezeti a világranglistát csipdizájn és szellemi tulajdon tekintetében olyan hazai óriásokkal, mint az Intel, az Nvidia és a Qualcomm, a gyártásnak azonban csak 12 százaléka esik rájuk. Ez 1990-ben még 37 százalék volt. Joe Biden elnök nemrég 50 milliárd dollárt különített el a hazai csipgyártás felpörgetésére.

Kínában is hasonló a helyzet, a hazai üzleti stratégiájának egyik legfontosabb elemévé a nemzetközi félvezetőktől való függetlenedést tették, az Európai Unió pedig 2030-ra az újgenerációs csipek 20 százalékának gyártását vállalná egy 150 milliárd dolláros befektetés keretein belül.

A függetlenedés azonban nem lesz egyszerű. A TSMC-nek is megvannak a maga növekedési tervei, erre három év alatt 100 milliárd dollárt fordítanak.

Ahhoz, hogy a trónkövetelő országok egyáltalán labdába rúghassanak, legalább 30 milliárd dollárt kellene beruházniuk évente az ilyen irányú fejlesztésekbe.

Nem így indult

A TSMC-t 1987-ben alapította Morris Chang, akkor még a kiszervezett csipgyártás csak egy távoli vízió volt. A cég az alaptőkéjének körülbelül felét a taiwani kormánytól kapta, az Intel és a nagy amerikai tervezőcégek eleinte szövetségesként tekintettek rájuk, mondván így több időt tudnak fordítani a tervezésre és nem kell a gyártóüzemekkel bajlódni. A lassú növekedés 2013-ban ért be, amikor az okostelefon-boom elején az Apple is ügyfelük lett. Ahhoz, hogy ekkora céget ki tudjanak szolgálni, 9 milliárd dollárt fordítottak fejlesztésekre, amin hatezer ember dolgozott tizenegy hónapon át. A TSMC ma már a kizárólagos gyártója az Iphone-csipeknek.

Borítókép: Bruno Gomiero // Unsplash

Oszd meg!