A Forbes-címlapos, aki Trumppal szelfizik

Kapitány István a Forbes címlapján mosolyog. Kapitány István a Fehér Házban, Trumppal szelfizik (és mosolyog). De kicsoda Kapitány István? Annak ellenére, hogy aligha van nála magasabb pozícióban dolgozó magyar menedzser […]

Bővebben

Fotó: Peter Bucks / Unsplash

A szomszédban nyitja meg Európa első mesterségesintelligencia-központját az ENSZ

Szlovénia korán ráérzett a mesterségesintelligencia-kutatásokra, már nemzeti MI-stratégiájuk is van.

A szlovén kormány bejelentette, hogy az ENSZ Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezete, az UNESCO támogatásával megnyitja Európa első mesterséges intelligencia kutatóközpontját. A ljubljanai  Jožef Stefan Intézetet alakítják át úgy, hogy mesterséges intelligencia (MI) szabályozással is foglalkozzon – írja a Forbes.com külsős szerzője. A Jožef Stefan egyébként Szlovénia legnagyobb kutatóintézete, főleg természettudományokkal foglalkoznak.

Advertisement

Szlovénia régóta elkötelezett az MI iránt: már 1972-ben folytak ilyen témában kutatások az intézetben és a ljubljanai egyetemen. A kilencvenes években még jobban kiterjesztették a kutatásokat a gépi tanulásra és a kvalitatív érvelésre. Ebben az időben nagyon sok kutatás jelent meg az országban ezekben a témákban.

Szlovén eredmény például az Event Registry elnevezésű rendszer, amely különböző hírforrásokból különböző nyelvű szövegeket elemez, és követi, hogyan terjednek a hírek egyik helyről a másikra az egész világon. Szintén Részben hozzájuk köthető a több európai ország együttműködésével megvalósult COPCAMS  nevű rendszer: ez kamerák hálózata, amik vizuálisan és hang alapján képesek felismerni a rengeteg adatból, hogy mi az, ami fontos lehet. Ez hasznos lehet a gyártásban, forgalomfigyelésben és az emberek megfigyelésében is.

Borítókép: Peter Bucks / Unsplash

Olvasd el Üzlet rovatunk további cikkeit!
Ezeket láttad?
Címkefelhő