Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]


Bővebben

A sikeres vállalkozáshoz a jogsi fontosabb, mint a nyelvtudás és a diploma

Nem baj, ha nincs pénze a vállalkozónak, a siker szempontjából fontosabb, hogy bírja a strapát és ügyesen építsen kapcsolatot. Fontos, hogy jogsi legyen, a nyelvtudás és diploma már kevésbé.

Mérsékelten izgalmas megállapításokat tartalmaz a K&H Bank felmérése, amely a pénzintézet vállalkozásösztönző programjának keretein belül kis és középvállalkozásokat megkérdezve vizsgálta, hogy szerintük ugyan mi a legfontosabb a sikeres vállalkozáshoz.

A K&H Üzletet ide felméréshez az apropót az adta, hogy nagy a fluktuáció a vállalkozói szférában, hiába van több mint félmillió társas vállalkozás az országban, annyira nem menő, hogy évente 25-30 ezer új alakul, de nagyjából ennyi meg is szűnik. A nagy lemorzsolódás okának azt tartják, hogy kevesen tudnak hosszabb távon is sikeresen működni, kérdés, miért?

A felmérés fókuszába a cégvezetőt helyezték, arra voltak kíváncsiak, hogy milyen képzettségre, illetve képességekre van szüksége a főnöknek ahhoz, hogy a vállalkozás sikeres legyen.

Ami a képzettséget illeti, a tízes skálán 8,5 ponttal a szakirányú végzettséget tartották a legfontosabbnak a megkérdezettek.

Rögtön utána következik a jogosítvány, majd az érettségi, majd messze leszakadva, alig 7 pont felett sereghajtó az aktív nyelvtudás és a a diploma. Ez alapján tehát a diploma számít a legkevésbé, egy kkv-nál a szakmai hozzáértés áll mindenek felett.

Ami a képességeket illeti, a stressztűrés végzett az élen, ami nem igazán jó hír, de sokatmondó vélekedés a kkv-k részéről. Kilenc pontig jutott még a kapcsolatépítés, az ambíció, illetve proaktivitás, valamint az önbizalom.

Az, hogy a kreativitás a középmezőnybe szorult, szintén nem örömteli, ahogy az sem, hogy a gazdasági ismeretek még lejjebb áll.

A legkevésbé a jogi ismeretek fontos, de ez nem akkora baj, amikor szükség van rá, könnyen meg lehet venni. Viszont a saját tőkét se tartják ennél sokkal fontosabbnak a válaszadók, vagyis szerintük a források hiányát ellensúlyozni lehet kitartó munkával.


Oszd meg!